Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Η Ουγγαρία το “κλειδί” για το νέο πακέτο κυρώσεων – “Αγκάθι” το ρωσικό πετρέλαιο

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Η Ουγγαρία το “κλειδί” για το νέο πακέτο κυρώσεων – “Αγκάθι” το ρωσικό πετρέλαιο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Συνόδου Κορυφής που αρχίζει εργασίες το μεσημέρι στις 17:00, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ προϋποθέτει εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, με εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία), ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Η Ουγγαρία το “κλειδί”

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ρισκάρει την ενεργειακή της ασφάλεια καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία, ανέφερε πως θα χρειαστεί. Επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εως 2 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξη πρόσφερε η ΕΕ σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια όπως οι Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία.

Στο πακέτο κυρώσεων συζητολυν επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας λόγω της αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Πηγή: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ