Σπύρος Δενδρινός στο “Π”: Ο τροχός της Ιστορίας αλλάζει και πάλι φορά!

Σπύρος Δενδρινός στο “Π”: Ο τροχός της Ιστορίας αλλάζει και πάλι φορά!

-Ωρίμασε το λαϊκό αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση

Του
ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣ. ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ*


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ίσως ένα ευχάριστο διάλειμμα για τον ίδιο, πλην, όμως, ελπίζουμε να κατανόησε καλά τι σημαίνει «επιδοτούμενος φιλελληνισμός»!

Περισσότερα από 11 δισ. προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος. Πληρώνουμε για να μας αγαπούν… Όχι, δεν είμαστε μίζεροι ή γκρινιάρηδες, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η μεγάλη, πικρή αλήθεια. Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, και ο Σουλτάνος είναι πάλι στο Αιγαίο! Τα προβλήματα είναι εδώ, η ανεργία είναι εδώ, η ενεργειακή κρίση είναι πλέον ο καθημερινός εφιάλτης για τα νοικοκυριά, που είδαν τον Ιανουάριο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τριπλάσιους και τα μαύρα κοράκια (γύπες στην πραγματικότητα) των ξένων funds να ζητάνε να πιούν αίμα (βλέπε πλειστηριασμούς), και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέβασε το δημόσιο χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

«Δανειζόμαστε φτηνά», λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ. Πλην, όμως, το χρέος αυξάνεται δυστυχώς και έρχεται το εξίσου εφιαλτικό και δύσκολο 2023. Τι θα γίνει το 2023; Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ισχυρών του Βορρά έναντι του Ευρωπαϊκού Νότου. Ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα ζητήσουν πληρωμή των χρεών της πανδημίας ή θα δεχθούν δημιουργικές μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης; Τι θα γίνει με τα δημοσιονομικά ελλείμματα χωρών όπως η Ελλάδα;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καυχήθηκε στη Βουλή ότι ήρθε και η τράπεζα JP Morgan στην Ελλάδα! Να χαρούμε που μας ήρθε η «μάγισσα Μοργκάνα» ή να κλάψουμε με μαύρο δάκρυ; Καλό θα ήταν να προσέξουμε το σπίτι μας και να κλειδώσουμε καλά την πόρτα με διπλό κλειδί. Ο ψηφιακός καπιταλισμός δεν αστειεύεται. Σε καιρούς δύσκολους μπορεί να δημιουργήσει νέα κρίση, με… κρυπτονόμισμα αυτήν την φορά, και να φαγωθούν και τα τελευταία κόκαλα. Οι δυνάμεις της αγοράς, αν αφεθούν ασύδοτες, είναι ικανές να πυροδοτήσουν κοινωνικές εκρήξεις και οικονομικά τσουνάμι. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη στρατηγική, που οδηγεί την κοινωνία των πολιτών στο μάτι μιας πρωτόγνωρης δίνης.

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα κυβέρνηση, που θα δουλέψει συστηματικά για να κλείσει αυτή η ανισόμετρη ανάπτυξη και να έχει κοινωνικό σχέδιο και όραμα για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Εγγυητής και μπροστάρης για τη συγκρότηση αυτής της νέας, προοδευτικής κυβέρνησης παραμένει πάντοτε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του μεγάλου έργου (Αύγουστος 2018 – έξοδος της Ελλάδας από το μνημονιακό status) και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ίσως να είναι καλύτερο τελικά να γίνουν οι εκλογές την άνοιξη του 2023. Το ιστορικό εκκρεμές θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και η ψαλίδα της διαφοράς θα έχει μηδενιστεί.

Αυτή είναι η νομοτέλεια των πραγμάτων. Ο χρόνος είναι σύμμαχος των αλλαγών που έρχονται και στη μνήμη μου έρχεται αυτό που μου είπε τότε, στην Ελβετία, ένας σοφός 90χρονος ρολογάς, δείχνοντάς μου ένα διάσημο ελβετικό ρολόι. «Κοίταξέ το πώς γυρίζει το γρανάζι (του χρόνου), είναι η μαγεία που τα πάντα στο διάβα της αλλάζει»… (Ελβετία, 1999, Συνέδριο του Rotary International).

* Ο Σπύρος Βασ. Δενδρινός ήταν διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας «Φωνή των Αποδήμων» (1980 – 2015). Επίτιμο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ και Τακτικό Μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ