Κίνδυνος για τη χώρα μας η ευλογιά των πιθήκων! — Ποιοι πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο!

Κίνδυνος για τη χώρα μας η ευλογιά των πιθήκων! — Ποιοι πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο!

ΠΟΥ: Πιθανή η εξάπλωση το καλοκαίρι λόγω των φεστιβάλ
Μίνα Γκάγκα: Προσέχουμε, χωρίς να έχουμε άγχος

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Συναγερμό σήμανε για τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, που εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά σε βρετανό τουρίστα, ο οποίος παρουσίασε σχετικά συμπτώματα. Αμέσως το προσωπικό του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε με τη συνοδό του (η οποία ήταν ασυμπτωματική) και τους μετέφερε στο «Αττικόν» με τις ειδικές αποστειρωμένες κάψουλες μεταφοράς και απομόνωσης. Ωστόσο από τις ειδικές εξετάσεις αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά, ενώ το ζευγάρι κρατήθηκε λίγες μέρες στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

«Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για τον γενικό πληθυσμό της χώρας μας είναι πολύ μικρός». Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ειδική συνεδρίασή της, εξετάζοντας τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).

«Δεν είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις, άρα προσέχουμε χωρίς να έχουμε άγχος», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και τόνισε: «Οι εικόνες που βλέπουμε με τα εξανθήματα είναι οι ακραίες. Γενικά η νόσος δεν έχει κακή πρόγνωση και η μεταδοτικότητά της είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή έχουμε 20 μέρες περίπου και δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αντίθετα, ο κορονοϊός ξεκίνησε τη μια μέρα και στις δέκα μέρες είχαμε χιλιάδες κρούσματα».

Προστασία από το εμβόλιο της ευλογιάς
Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες, εξασθενημένους, μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, από την ηλικία των 18 ετών, όπως και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

• Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα, όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον ιό.
• Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Εξετάζεται πάντως από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ για το καλοκαίρι
Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε εξέφρασε την ανησυχία ότι η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να εξαπλωθεί ραγδαία στην Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του συνωστισμού που θα υπάρξει σε πάρτι και φεστιβάλ. Όπως δήλωσε, αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα που ανιχνεύονται είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς.

Πάντως υπάρχει ένας προβληματισμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα επιδημία, αφού έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τουλάχιστον 11 χώρες εκτός Αφρικής (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία), ενώ περισσότερα από 100 κρούσματα έχουν αναφερθεί την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη. Επί παραδείγματι, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έχει φθάσει τα 30 κρούσματα, 23 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Πορτογαλία και 20 στη Βρετανία.

Συμβουλές από το Ινστιτούτο Παστέρ
Ειδικές συμβουλές εκδόθηκαν από τον διευθυντή του Διαγνωστικού Τμήματος και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Δημόσιας Υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δρα Μανόλη Aγγελάκη (βιοπαθολόγο, κλινικό μικροβιολόγο). Επισημαίνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί «ήταν άτομα αυτοπροσδιοριζόμενα ως άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άνδρες» και συμπληρώνει μεταξύ άλλων:

«Κάθε ασθενής ύποπτος για την ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να διερευνάται και να απομονώνεται με υποστηρικτική φροντίδα κατά τη διάρκεια της λοιμώδους περιόδου (στάδια επώασης και μόλυνσης). Η έγκαιρη ανίχνευση των επαφών, τα μέτρα επιτήρησης και η ευαισθητοποίηση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητα για την πρόληψη περαιτέρω δευτερογενών κρουσμάτων και την αποτελεσματική διαχείριση της τρέχουσας έξαρσης κρουσμάτων.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι φροντιστές ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη ευλογιά πιθήκου θα πρέπει να εφαρμόζουν τυπικές προφυλάξεις ελέγχου της μόλυνσης από επαφή και σταγονίδια. Πρέπει να τονιστεί η σημασία της υγιεινής των χεριών με τη χρήση σαπουνιού και νερού ή απολυμαντικού με βάση το οινόπνευμα».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων
H ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια, ιογενής εξανθηματική νόσος. Μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων, μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980, μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας, ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ