Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των μικρομεσαίων

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των μικρομεσαίων

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ και Επίτιμου Διδάκτορος ΠΑΠΕΙ


Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται σφοδρότατα από τη νέα κρίση, της ακρίβειας, που προκαλεί μεν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά στη χώρα μας έρχεται μετά τη δεκαετή περίοδο των Μνημονίων και τη διετή πανδημία του κορονοϊού, που τραυμάτισαν σοβαρά την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Κουβαλώντας, λοιπόν, τα βάρη της προηγούμενης περιόδου και χωρίς άλλα εφόδια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτήν τη στιγμή αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις σε όλους τους τομείς, που αυξάνουν, αφενός, κατακόρυφα το λειτουργικό τους κόστος και οδηγούν, αφετέρου, σε μείωση του τζίρου τους, λόγω της έλλειψης αγοραστικής δύναμης εκ μέρους των καταναλωτών.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να επιβιώσουν, βρίσκουν, επίσης, κλειστές τις διόδους τραπεζικής χρηματοδότησης, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να μην έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Αυτό πιστοποιείται και από την πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse RC, σύμφωνα με την οποία, έξι στα δέκα μέλη του ΕΕΑ που υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης εισέπραξαν αρνητική απάντηση (57%) και μόλις ένα στα πέντε (20%) θετική.

Δεδομένου ότι και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μείνει εκτός, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από 30 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια) μέσω του Ταμείου, προκειμένου να προωθήσει την επανεκκίνηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, η οποία οφείλει να αξιοποιηθεί σωστά, όχι μόνο για να στηρίξει τις μελλοντικές προοπτικές αλλά και για να καλύψει τις μεγάλες, τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητάμε να επανεξεταστεί η αξιοποίηση αυτών των σημαντικών κοινοτικών πόρων, καθώς οι συνθήκες και τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά, συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατούσε όταν η ΕΕ αποφάσισε τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού. Τότε ο στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Όμως η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξαν το σκηνικό, πλήττοντας σφοδρά τις οικονομίες, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο σημερινός σχεδιασμός, που αποκλείει στην πράξη ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται να διαμορφωθούν κατάλληλα προγράμματα και χρηματοδοτικά σχήματα που θα είναι περισσότερο εστιασμένα στη στήριξη των μικρότερων, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους, μετά τις διαδοχικές κρίσεις που βιώνουν.

Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν στηριχθούν, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι πολύ πιθανό για πολλές από αυτές να μην υπάρξει επόμενη μέρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ