Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Επιχειρηματική Αποστολή 59 Εταιρειών στην Ελλάδα για επενδύσεις υπό τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας
Στο πλαίσιο της 5ης ΜΔΕ Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 2022, επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Υπουργό Επενδύσεων, ΑΕ Khalid Al Falih, επισκέπτεται την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), συνδιοργανώνουν σειρά δράσεων μεταξύ των οποίων, επιχειρηματικό φόρουμ, κατ’ ιδίαν (B2B) συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες και διερευνητικές επιτόπιες επισκέψεις, ώστε να γνωρίσουν οι Σαουδάραβες επιχειρηματίες, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα.
Η επιχειρηματική αποστολή απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη πενήντα εννέα (59) εταιρειών, από τους κομβικής σημασίας κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού, της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.α.
Το Επιχειρηματικό φόρουμ έχει ως στόχο την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο αφενός στην εξωστρέφεια της χώρας, και αφετέρου στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησαν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος.
Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ, έγινε εκτενής αναφορά στις υφιστάμενες αλλά κυρίως στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα δε αιτήματα των ελληνικών εταιρειών για Β2Β συναντήσεις με Σαουδαραβικές εταιρείες ανήλθαν σε 234.
Αναλυτικότερα, στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν:
- τη σύνδεση ναυτιλίας, εξαγωγών και μεταφορών και ο αντίκτυπος της αλληλεπίδρασής τους, η κλιματική αλλαγή και η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί σε διεθνές και περιφερειακό
επίπεδο για την υιοθέτηση δραστικών περιβαλλοντικών μέτρων που στοχεύουν στην πλήρη αποδέσμευση από τον άνθρακα.
- τον τουρισμό και την ανθεκτικότητα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας η οποία το 2021 κατάφερε να ανακτήσει το 47% σε αριθμό αφίξεων και το 59% σε ταξιδιωτικές εισπράξεις των ποσοστών που είχε πετύχει το, προ πανδημίας, 2019.
- την Ενέργεια και την ανάγκη ενεργειακής μετάβασης. Στην τρέχουσα περίοδο με τη συνεχή άνοδο των τιμών που επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, αφού η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, η συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση, τη διαφοροποίηση των προμηθευτών, την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Η διερεύνηση διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων προμήθειας ενέργειας είναι σημαίνουσας σημασίας για την εγχώρια οικονομία και η κυβέρνηση αναζητά συνέργειες, ευκαιρίες αγοράς, διμερή συνεργασία κ.λπ.
- την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και των επιχειρηματικών συνεργειών μέσω της υψηλής τεχνολογίας, έρευνας, ψηφιοποίησης, έξυπνου αυτοματισμού, Τεχνητής Νοημοσύνης και η πρακτική εφαρμογή ιδεών που έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων αγαθών και υπηρεσιών ή τη βελτίωση στην προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών. Και οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν εστιάζοντας σε καινοτομία, έρευνα και τεχνολογία.
- τα αγροτικά προϊόντα / τρόφιμα και την ανάγκη πρόσβασης σε ασφαλείς και θρεπτικές τροφές οι οποίες ανταποκρίνονται στις διατροφικές προτιμήσεις και διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών. Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες στις χώρες. Η μεσογειακή διατροφή είναι η ναυαρχίδα της υγιεινής διατροφής και η εξωστρεφής ελληνική βιομηχανία τροφίμων & ποτών μπορεί να εγγυηθεί διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας προϊόντων.