Στάικος Βεργέτης στο “Π”: Πού είναι… οι έλληνες ποδοσφαιριστές;
Του
ΣΤΑΪΚΟΥ ΒΕΡΓΕΤΗ
Προπονητή Ποδοσφαίρου
Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Super League 1 στη χώρα μας είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα χρήσιμα για προβληματισμό και για βελτίωση εν όψει της επόμενης σεζόν και γενικότερα για την εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε πρώτη φάση θα αναφέρουμε ότι υπήρξε ενδιαφέρον για τους τρεις στόχους (πρωταθλητής, ευρωπαϊκές θέσεις, υποβιβασμός), γεγονός σημαντικό για την επιτυχία της διεξαγωγής ενός πρωταθλήματος. Σε δεύτερη φάση παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, καθώς έχει μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων ομάδων και αυτό συνετέλεσε ώστε να δούμε αμφίρροπες αναμετρήσεις και πολλές φορές αγωνιώδη εξέλιξη μέχρι το τέλος.
Αξιοσημείωτο πάλι γεγονός είναι το ότι δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα βίας, χωρίς όμως να υπάρχει μετακίνηση οπαδών, για να θεωρείται βάσιμο αυτό το συμπέρασμα (στον τελικό κυπέλλου, που υπήρξε μετακίνηση, δημιουργήθηκαν επεισόδια). Επίσης αξίζει να αναφερθεί η ύπαρξη VAR, που είχε καλύτερη λειτουργία, και λογικό είναι, σε σχέση με την προηγούμενη –πρώτη φορά που εφαρμόστηκε– σεζόν.
Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση και κατά την κρίση μου χρήζει προβληματισμού για όλους τους αρμόδιους φορείς του ποδοσφαίρου μας είναι η φτωχή, λιγοστή παρουσία ελλήνων παικτών στις ενδεκάδες πολλών αναμετρήσεων. Κάθε χρόνο όλο και μειώνονται οι έλληνες ποδοσφαιριστές που ξεκινούν σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό έχει αντίκτυπο τόσο στην Εθνική μας Ομάδα όσο και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου στις αναπτυξιακές ηλικίες. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πίνακας που δείχνει πόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν από τους 22 συνολικά στους αγώνες play off μεταξύ των μεγάλων ελληνικών ομάδων που διεξήχθησαν πρόσφατα:
ΑΓΩΝΑΣ (ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ) ΣΥΝΟΛΟ
ΑΕΚ (2) – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4) 6
ΑΡΗΣ (0) – ΑΕΚ (2) 2
ΑΕΚ (2) – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (2) 4
ΠΑΟΚ (0) – ΑΕΚ (2) 2
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (2) – ΠΑΟΚ (2) 4
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2) – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (3) 5
Η Εθνική μας Ομάδα αναγκάζεται να στραφεί σε Ελληνόπουλα που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν χρόνο συμμετοχής και να φτιάξουν την καριέρα τους, χάνοντας έτσι τη συνοχή της και την ομοιογένεια που θα είχε αν απαρτιζόταν από παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος και κάποιους της ίδιας ομάδας.
Η πιο δυσμενής όμως απόρροια της κατάστασης αυτής είναι ο αντίκτυπος στις παιδικές ηλικίες, στα εκατοντάδες παιδιά που κατακλύζουν τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Ποια όνειρα μπορούν να κάνουν αυτά τα παιδιά βλέποντας τόσο λίγες τις πιθανότητες να βρεθούν στο ρόστερ και κυρίως στην ενδεκάδα μιας ελληνικής ομάδας της πρώτης κατηγορίας; Υπήρξε ενδεκάδα, και όχι μόνο μία φορά, χωρίς κάποιον έλληνα ποδοσφαιριστή. Φανταστείτε πως θα ένιωσαν τα παιδιά των τμημάτων υποδομής των ομάδων αυτών…
H μετάθεση ευθυνών για αυτήν την κατάσταση έχει γίνει χρόνια τώρα μια γνωστή καραμέλα. Οι προπονητές των ακαδημιών λένε «γιατί να δουλέψουμε, αφού θα προτιμηθούν ξένοι παίκτες», οι προπονητές της πρώτης ομάδας ισχυρίζονται ότι «δεν έρχονται έτοιμοι» ή «υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα από τη διοίκηση για να εμπιστευτώ νέους άπειρους φερέλπιδες έλληνες παίκτες», ενώ οι πρόεδροι λένε «θέλουμε έτοιμους παίκτες για την εκπλήρωση των στόχων μας». Δεν θεωρώ ούτε ρομαντικό ούτε ανέφικτο το να συντονιστούν και να συνεργαστούν όλες οι πλευρές, ώστε να προκύψει ένα καλό και ωφέλιμο αποτέλεσμα, για να βρει ο έλληνας ποδοσφαιριστής μια καλύτερη πρόσβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι θα μπορούν να κάνουν πιο εφικτά (πραγματοποιήσιμα) όνειρα τα μικρά παιδιά και όλοι εμείς, οι φίλαθλοι, να προσδοκούμε ένα έπος σαν εκείνο του 2004.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: fosonline.gr