Ιωάννης Κασουλίδης: Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή

Ιωάννης Κασουλίδης: Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή

«Ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού πάντα υπήρχαν. Αυτό που υπολειπόταν ήταν η πολιτική βούληση της Τουρκίας. Το έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως μια λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί προς όφελος όχι μόνο των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας, και θα συμβάλει στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Φτάνει βεβαίως η Τουρκία να εγκαταλείψει τους στόχους που δημόσια διακηρύσσει για δύο κράτη και αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τη βούληση όλων των κύπριων πολιτών» λέει ο Ιωάννης Κασουλίδης, υπουργός Εξωτερικών Κύπρου.

Και τονίζει: «Οι φιλικές σχέσεις που έχουμε συνάψει με τις χώρες της περιοχής σε διμερές επίπεδο, αλλά και μέσα από τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, στηρίζονται στην ειλικρίνεια και στον αμοιβαίο σεβασμό. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Θα πρέπει να πούμε πως όλες οι προσπάθειες για συνεργασία στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτες.

Φτάνει να γίνονται στο πλαίσιο του σεβασμού των δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής, του διεθνούς δικαίου και εν προκειμένω του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση εδράζεται και η σχέση μας με το Ισραήλ.

Συνεπώς, η όποια ενίσχυση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας δεν στρέφεται ενάντια και ούτε επηρεάζει τη σχέση του Ισραήλ με την Κύπρο».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ