Let’s Export Greece: Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, περιορίζει τις εξαγωγές – Aπαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού

Let’s Export Greece: Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, περιορίζει τις εξαγωγές – Aπαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού

Η Ινδία αποφάσισε να περιορίσει την πώληση ζάχαρης στις διεθνείς αγορές, λίγες μέρες αφότου απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού.

Σε μια δήλωση την Τετάρτη, η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης σε 10 εκατομμύρια τόνους για την περίοδο εμπορίας που θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο για να διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο.

Zητήθηκε επίσης από τους πωλητές να ζητήσουν «συγκεκριμένη άδεια» από τις αρχές για οποιαδήποτε εξαγωγή ζάχαρης μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Οκτωβρίου. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τη Βραζιλία. Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι είπε ότι πρέπει να λάβει μέτρα για τη διατήρηση των αποθεμάτων ζάχαρης στη χώρα μετά την «άνευ προηγουμένου αύξηση των εξαγωγών» πέρυσι και την τρέχουσα περίοδο γράφει στο ενημερωτικό έντυπο,τεύχος (26.05.2022 Τεύχος #65), το Let’s Export Greece.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η κίνηση περιορισμού των εξαγωγών έρχεται σε μια στιγμή που ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας έφτασε το 7,8%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, τον Απρίλιο. Είναι επίσης ένα άλλο σημάδι του αυξανόμενου προστατευτισμού τροφίμων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί περιορίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, εντείνοντας το σοκ προσφοράς που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνόλου των εξαγωγών σιταριού. Κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ινδικοί ζαχαρόμυλοι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής συμβάσεις για εξαγωγές περίπου 9 εκατομμυρίων τόνων.

Το προηγούμενο δωδεκάμηνο, η χώρα απέστειλε 7 εκατομμύρια τόνους γλυκαντικού στο εξωτερικό, η οποία ήταν η υψηλότερη ποσότητα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης λευκής ζάχαρης διαπραγματεύονταν 1% υψηλότερα στα 556,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Τετάρτη στο Λονδίνο. Έχουν κερδίσει 13% από τις αρχές Ιανουαρίου και είναι περίπου 26% υψηλότερα από αυτήν την περίοδο πέρυσι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε ένα ιστορικό σοκ στις αγορές εμπορευμάτων που θα διατηρήσει τις παγκόσμιες τιμές υψηλές μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο μήνα. Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά 22,9% φέτος, λόγω της αύξησης των τιμών του σιταριού κατά 40%, πρόσθεσε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μαλαισία κινήθηκε για να περιορίσει τις εξαγωγές κοτόπουλου στους γείτονές της, λέγοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι δικοί μας άνθρωποι».

Και, λίγες μέρες νωρίτερα, η Ινδία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, καθώς τα απειλητικά για τη ζωή κύματα καύσωνα περιορίζουν την παραγωγή και ωθούν τις τοπικές τιμές σε υψηλά ρεκόρ. Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά δεν είναι σημαντικός εξαγωγέας του εμπορεύματος. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη, ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Piyush Goyal είπε ότι «η νομοθεσία μας για τις εξαγωγές δεν πρέπει να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές». «Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε εξαγωγές σε ευάλωτες χώρες και γείτονες», πρόσθεσε.

Παρά αυτές τις διαβεβαιώσεις, οι περιορισμοί της Ινδίας υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα της παγκόσμιας επισιτιστικής κατάστασης. Οι παγκόσμιοι αγοραστές ήλπιζαν ότι οι ινδικές αποστολές σιταριού θα βοηθούσαν στην κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ευρώπη, ο οποίος έπληξε ζωτικής σημασίας αποστολές γεωργικών εξαγωγών. Ωστόσο, υπήρξαν κάποια καλά νέα την περασμένη εβδομάδα.

Η Ινδονησία δήλωσε ότι θα άρει την απαγόρευση των εξαγωγών φοινικέλαιου, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο του προϊόντος, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως μαγειρικό λάδι και σε πολλά είδη διατροφής, καταλήγει το ενημερωτικό έντυπο του Let’s Export Greece.


Σχολιάστε εδώ