Στις εκλογές που έγιναν οι φοιτητές έστειλαν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση!

Στις εκλογές που έγιναν οι φοιτητές έστειλαν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση!

-Η παράταξη της ΝΔ βούλιαξε

Μετά από 35 χρόνια η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) έχασε την πρωτιά στα πανεπιστήμια. Στις μαζικότερες φοιτητικές εκλογές της τελευταίας δεκαετίας τα ποσοστά της καταποντίστηκαν στο 27,6%, ενώ η ΠΚΣ (ΚΚΕ) συγκέντρωσε 33,4%.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα ποσοστά ΠΚΣ και ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΕΝ, ανεξάρτητοι αριστεροί) αθροιστικά είναι κοντά στο 50%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ανασυγκροτηθεί τόσο το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ όσο και πολλά διοικητικά συμβούλια φοιτητικών συλλόγων. Αυτό θα ενισχύσει τον συντονισμό και τη δράση των φοιτητών σε ένα διάστημα που τα πανεπιστήμια δέχονται τη διαρκή επίθεση της κυβέρνησης, τόσο στο ακαδημαϊκό τους έργο όσο και στο επίπεδο των δημοκρατικών ελευθεριών.

Όμως το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών είναι πολυεπίπεδο. Είναι σίγουρα μια ξεκάθαρη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της παιδείας και προσωπικά της υπουργού κ. Κεραμέως. Οι αυταρχικές της πολιτικές, με αποκορύφωμα την αναβίωση του φοιτητικού της ασφάλειας, και το όνειρό της να κυκλοφορούν οπλισμένοι αστυνομικοί στους διαδρόμους των πανεπιστημίων, μοιάζουν να γίνονται εφιάλτης για εκείνη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι φοιτητές, που έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα, δεν συγκινούνται με την παιδεία των start ups, την οποία διαφημίζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια εποχή που η κρίση, η πανδημία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η διατροφή και η εφοδιαστική επάρκεια αναδεικνύουν νέες προκλήσεις για όλα τα επιστημονικά πεδία, η λογική πάμε να βρούμε την ιδέα «να τα κονομήσουμε» δεν φαίνεται να συγκινεί τη νέα γενιά. Οι φοιτητές θέλουν να μάθουν, όχι να ταιριάξουν σε κάποιο αμφιβόλου αξίας επαγγελματικό προφίλ, σαν αυτά που διαφημίζουν οι καλοί φίλοι της κ. Κεραμέως, οι ιδιοκτήτες ΙΕΚ.

Το μήνυμα αυτό δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και δεν θα υποβαθμιστεί. Παρόλο που ο πολυπληθής φιλοκυβερνητικός Τύπος θα προσπαθήσει να κρύψει το αποτέλεσμα των εκλογών πίσω από τα επιλεκτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ, η αλήθεια δεν κρύβεται. Στον ιστότοπο http://www.pksekloges.gr/foititikes-22/ana-idryma/ η ΠΚΣ έχει αναρτήσει τα αποτελέσματα ανά σχολή και ίδρυμα, την ίδια ώρα που προκαλεί τη ΔΑΠ να κάνει το ίδιο, χωρίς να βρίσκει φυσικά ανταπόκριση. Όμως η καλύτερη απάντηση θα είναι, νομίζω, η αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων το επόμενο διάστημα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: tvstar.gr


Σχολιάστε εδώ