Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ ΡΕΓΚΟΥ 1912 – 2012
Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ρέγκος
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS ο κατάλογος με όλα τα έργα του Πολύκλειτου Ρέγκου, που εκτέθηκαν στην τιμητική και αναδρομική έκθεση «1912-2012: Η Θεσσαλονίκη του Πολύκλειτου Ρέγκου». Η έκθεση είχε γίνει στην Casa Bianca, κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, από τις 20 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2013, τιμής ένεκεν, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους.
Πρόκειται για μία τετράχρωμη σκληρόδετη έκδοση και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
…Φέτος τον Δεκέμβρη θα κλείσουν δέκα χρόνια από τα εγκαίνια της έκθεσης και το γεγονός αυτό μιλάει από μόνο του: Δημοσιεύεται αργά αυτός ο κατάλογος! Δεν θα κάνω κατάθεση των όσων μεσολάβησαν από τότε, γιατί θα ήταν δύσκολο εγχείρημα και ίσως άνευ σημασίας τώρα πια! Το αποτέλεσμα είναι αυτό που πάντα μετράει, και με την συμπαράσταση που έχω διαχρονικά από τις εκδόσεις IANOS, χαίρομαι αφάνταστα για την πραγματοποίηση της έκδοσης αυτής.
Η Θεσσαλονίκη για τον Πολύκλειτο Ρέγκο, πέραν του ότι ήταν πηγή έμπνευσης, ήταν και η πόλη που ανδρώθηκε, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, ο τόπος που δημιούργησε το κατ’ εξοχήν έργο του, αλλά και όπου έκλεισε τα μάτια του για στερνή φορά…
Σπάνια θα βρει ο φιλότεχνος αναγνώστης τόση Θεσσαλονίκη του Πολύκλειτου Ρέγκου σε μία και μόνο έκδοση, και αυτό είναι το δώρο μου προς τους Θεσσαλονικιούς, αλλά και προς τους Αθηναίους και από τα άλλα μέρη της Ελλάδος φιλότεχνους.
Η επιλογή των έργων, ζωγραφικών και χαρακτικών, ανήκει σε εμένα και στην αφοσίωση της απασχόλησής μου με το έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου, αλλά και στην απεριόριστη αγάπη και λατρεία για την πόλη του, την Θεσσαλονίκη, που εκείνος μου ενέπνευσε αρχικά…
Μέρος από τον πρόλογο του γιου του καλλιτέχνη και επιμελητή της έκδοσης/έκθεσης, Κωνσταντίνου Ρέγκου
Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: Αυτοβιογραφική αναφορά στον ζωγράφο Πολύκλειτο Ρέγκο & Πολύκλειτος Ρέγκος. Ο βίος και το έργο του – Χειρόγραφες σελίδες αυτοβιογραφίας.
ISBN: 978-618-5646-05-9