Νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων! – Στα 5 δισ. ευρώ το νέο πακέτο…

Νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων! – Στα 5 δισ. ευρώ το νέο πακέτο…

–Στα 123 δισ. ευρώ τα δάνεια που διαχειρίζονται εταιρείες

Δεν πρόλαβαν οι τράπεζες να ρυθμίσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και ξαφνικά προέκυψε νέα φουρνιά.

Τη… γέννα είχε προαναγγείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Είχε καλέσει, μάλιστα, τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, επισημαίνοντας ότι παραμένουν σε απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και άμ’ έπος άμ’ έργον. Τα νέα «κόκκινα» δάνεια που… προέκυψαν, ύψους 5 δισ. ευρώ, είναι η νέα γενιά. Και έπεται συνέχεια…

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της doValue Greece και πρόεδρο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Τάσο Πανούση, «οι εταιρείες που διαχειρίζονται δάνεια ύψους 123 δισ. ευρώ πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να μην εκτροχιαστούν και τα πλάνα τιτλοποιήσεων».

Το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) από 107 δισ. ευρώ έπεσε στα 75 δισ. ευρώ το 2019, στα 47,2 δισ. ευρώ στις αρχές του 2021 και στα 18,4 δισ. ευρώ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς (για όλο το τραπεζικό σύστημα). Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ανήλθε στο 31,1% στα τέλη του 2021 από 23,3% στα τέλη του 2020.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ