Ελ. Βαγενάς στο “Π”: Στον λαό ο λογαριασμός για την αναβάθμιση από «μεντεσέ» σε «μπουκαπόρτα» των ΗΠΑ

Ελ. Βαγενάς στο “Π”: Στον λαό ο λογαριασμός για την αναβάθμιση από «μεντεσέ» σε «μπουκαπόρτα» των ΗΠΑ

Του
ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ
Μέλους της ΚΕ, Υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τόνους πανηγυρικούς.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας στις αποσκευές του τη συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις του θαΝΑΤΟυ, δεν ίδρωσε ιδιαίτερα για να αποδείξει τον αριστούχο βαθμό της χώρας στα σχέδια του ευρωατλαντισμού σε Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο. Άλλωστε μιλούσαν οι πράξεις των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση της χώρας σε αυτά τα σχέδια. Σε μια στιγμή που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με ορατό το ενδεχόμενο γενίκευσης της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, όταν συζητιέται και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε, για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, να διεκδικήσει την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ενεργειακά και στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Κι ενώ ανακοινώθηκε πως οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται στην «καλύτερη στιγμή τους» και η χώρα αναβαθμίζεται από «μεντεσές» των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως είχε δηλωθεί από τον αμερικάνο πρέσβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε κάτι μεγαλύτερο, π.χ., σε «μπουκαπόρτα» των ΗΠΑ, την ίδια ώρα η Τουρκία:

-έχει μετατρέψει τις «γκρίζες ζώνες» σε «Γαλάζια Πατρίδα»,
-πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά,
-αμφισβητεί τα σύνορα και τις διεθνείς συμφωνίες που τα καθορίζουν,
-αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ζητώντας «συνεκμετάλλευση»,
-βρίσκεται σε ένα ανατολίτικο «αλισβερίσι» με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να την κρατήσουν μακριά από την «κακόβουλη επιρροή» της Ρωσίας.

Είναι στρουθοκαμηλισμός της κυβέρνησης ο ισχυρισμός ότι η απάντηση στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης είναι η μεγαλύτερη προσέγγιση της χώρας με τις ΗΠΑ. Αλήθεια, όλες οι παραπάνω εξελίξεις, που συνιστούν την τουρκική επιθετικότητα, δεν έγιναν όσο η Ελλάδα, με ευθύνη και των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, δενόταν εντατικότερα στα σχέδια των ΗΠΑ;

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί «κατάφερε» να φορτώσει στις πλάτες του λαού μας άλλα 4 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος μίας μοίρας του πολυδιαφημισμένου F-35, εκτινάσσοντας κι άλλο το δημόσιο χρέος, στο όνομα του οποίου τα προηγούμενα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μάτωσαν τον λαό μας με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους.

Πολεμικές αγορές, που δήθεν γίνονται για τις ανάγκες της άμυνας της χώρας, αλλά βλέπουμε να καταλήγουν στη Σαουδική Αραβία, όπως οι Patriots, στην Ουκρανία, στον Περσικό και σε διάφορες αποστολές εκτός συνόρων, για συμφέροντα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά του λαού και της άμυνας.

Δεν γνωρίζουμε ποιος κέρδισε στον διαγωνισμό καλαμπουριού, ο κ. Μητσοτάκης, με τα περί Μπαϊντενόπουλου και Μπαϊντενάκη, ή ο κ. Τσίπρας, με τον «διαβολικά καλό κ. Τραμπ», ωστόσο και οι δύο τους βύθισαν ακόμη περισσότερο τον λαό μας στους εγκληματικά επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας όταν μιλά για «δεδομένο Μητσοτάκη», λες και δεν δήλωσε ο Τσίπρας ότι «η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», λες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αγόραζε αμερικανικά όπλα, δεν κατέστρωσε την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ κ.ο.κ.

Είτε ως «μεντεσές» είτε ως «μπουκαπόρτα», η ουσία δεν αλλάζει για τους λαούς, που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό σήμερα, στην Ευρώπη από την τσέπη τους ή στην Ουκρανία με το αίμα τους. Μόνο η ρήξη με αυτόν τον φαύλο κύκλο, για την οποία αγωνίζεται το ΚΚΕ, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ