Στο σκοτάδι 500 νοικοκυριά τη μέρα

Στο σκοτάδι 500 νοικοκυριά τη μέρα

Χωρίς φρένα τρέχει η ακρίβεια στη χώρα

-Τους κόβουν το ρεύμα για απλήρωτους λογαριασμούς

Δεν έχουν τελειωμό οι ανατιμήσεις. Άλλες είναι τη μια μέρα οι τιμές στα τρόφιμα κάθε είδους (στα μπακάλικα, στα κρεοπωλεία, στη λαχαναγορά, ακόμη και στους φούρνους) και άλλες με το ξημέρωμα της επόμενης. Οι ταμπελίτσες με τις τιμές αλλάζουν συνεχώς.

Και δεν φτάνει η αγωνία στο σπίτι για το αν αρκούν τα λεφτά για το φαγητό και τα άλλα έξοδα, άρχισαν και οι διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ για τους απλήρωτους λογαριασμούς! Κάθε μέρα κατεβαίνει ο διακόπτης σε 500 καταναλωτές, που μένουν με τη λάμπα πετρελαίου!

Πικρή η αλήθεια… Η ακρίβεια δεν κάνει διακρίσεις. Φυσικά, οι έχοντες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όμως για τους μη έχοντες τίθεται κάθε μέρα θέμα επιβίωσης.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Το κόστος του νέου πακέτου για την ενεργειακή ακρίβεια ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να απορροφηθεί το 70% με 80% του κόστους για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

«Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στο κόστος ενέργειας φτάνουν στο 150% με 200%», λέει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ο οποίος, προκειμένου να υ­πάρξει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη διατροφής για όσο κρατάει η κρίση.

Ίδιο είναι το σκεπτικό και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Μασούτη. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) οι 8 στους 10 καταναλωτές δήλωσαν ότι κυνηγούν τις προσφορές και τις εκπτώσεις, το δε 75% αναβάλλει προσωπικές αγορές.

Ακόμη, οι 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, το δε 41% αποφεύγει αγορές και φυλάει χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με παγκόσμια έρευνα της ΕΥ σε δείγμα 18.000 καταναλωτών, το 38% ξοδεύει λιγότερα χρήματα για ρούχα, το 35% δαπανά λιγότερα για είδη καλλωπισμού και καλλυντικά, ενώ πολλοί αναζητούν φθηνότερες λύσεις για τρόφιμα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής αντιπρόε­δρος του ΣΕΛΠΕ, εκτιμά ότι το 18% νιώθει ανασφάλεια, το 13% ανησυχία και το 15% άγχος, το δε 87% πιστεύει πως οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη θα συνεχιστούν λόγω πολέμου.


Δύο και πάνω μισθούς κοστίζουν…

…οι ανατιμήσεις σε μια τετραμελή οικογένεια (ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά). Η μηνιαία επιβάρυνση είναι τουλάχιστον 215 ευρώ, ήτοι 2.580 ευρώ τον χρόνο. Για την τρίτεκνη οικογένεια ο λογαριασμός μόνο για τρόφιμα ανεβαίνει στα 536 ευρώ από 483 ευρώ έναν χρόνο πριν. Ο δε λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει στα 170 ευρώ τον μήνα από 90 ευρώ πριν από έναν χρόνο. Και ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει σήμερα 2,2 ευρώ από 1,6 ευρώ πέρυσι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ