Η ευλογιά των πιθήκων χτύπησε παγκόσμιο συναγερμό!

Η ευλογιά των πιθήκων χτύπησε παγκόσμιο συναγερμό!

-Πώς μεταδίδεται – Ποια είναι τα συμπτώματα

Μετά τον κορονοϊό, την οξεία ηπατίτιδα και τον Candida Auris, μια νέα λοίμωξη, η ευλογιά των πιθήκων, άρχισε την τελευταία εβδομάδα να ανησυχεί τους πάντες. Μπορεί τα μέχρι τώρα επτά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα έξι στην Πορτογαλία (άλλα 12 ερευνώνται) και τα οκτώ στην Ισπανία να θεωρούνται λίγα, ωστόσο είναι ικανά να προκαλέσουν φόβο στους επιστήμονες για εξάπλωση της λοίμωξης και σε άλλες χώρες και να σημάνουν νέο παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό.

Γνωστή εδώ και χρόνια στους επιστήμονες, η ευλογιά των πιθήκων αφορούσε μόνο όσους είχαν ταξιδέψει σε χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής. Όσον αφορά τα τελευταία κρούσματα, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πώς κόλλησαν.

Τρία επιδημιολογικά σημεία για την εξάπλωση του ιού, επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης:

1) Τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν).
2) Πρώτη φορά ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες.
3) Τα κρούσματα δεν έχουν μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.

Πώς μεταδίδεται
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί αν τον δαγκώσει το μολυσμένο ζώο ή αν έρθει σε επαφή με το αίμα του, τα σωματικά του υγρά ή το εξάνθημά του. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί όμως και από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα του πάσχοντος (όπως τα σεντόνια ή τις πετσέτες του) είτε μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει ο φορέας του ιού όταν βήχει ή φτερνίζεται.

Για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα συνήθως απαιτούνται 5 – 21 ημέρες από την επαφή με τον ιό, διάστημα ικανό ώστε να εξαπλωθεί από φορείς που δεν το γνωρίζουν σε άλλους ανθρώπους. Τα συμπτώματα είναι: Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς, πόνος στη μέση, διογκωμένοι λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση. Στη συνέχεια, μετά την έναρξη των συμπτωμάτων –περίπου από 1 έως 5 μέρες– εμφανίζεται δερματικό εξάνθημα πρώτα στο πρόσωπο και ύστερα στο υπόλοιπο σώμα. Τα παραπάνω συμπτώματα υποχωρούν συνήθως σε 2 έως 4 εβδομάδες.

Ποιοι κινδυνεύουν
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, μέχρι το στάδιο της ανάρρωσης πρέπει να απομονώνονται σε ειδικό νοσηλευτικό χώρο, προκειμένου να μην κολλήσουν και άλλα άτομα. Τα μικρά παιδιά και οι έγκυοι κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω επιπλοκές και θνησιμότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ