Στους ανέργους και στις νοικοκυρές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται!

-Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση απασχολούν τους πολίτες

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών από την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές το πολιτικό σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Αν και αυτή η διαφορά δεν αποτυπώνεται στους πολιτικούς συσχετισμούς, σημαντικά της στοιχεία αποτυπώνονται στην κοινωνία.

Με σχετική βεβαιότητα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πνέει τα λοίσθια, καθώς στις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης το ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκαλεί εξίσου ενόχληση στο εκλογικό σώμα, με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται γύρω στο 40% εκατέρωθεν.

Η ύφεση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου φαίνεται να απελευθέρωσε δυνάμεις που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τη ΝΔ με μοναδικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δυνάμεις ετερόκλητες, καθώς παρατηρείται μια διαρκής μείωση των ποσοστών της ΝΔ στον χώρο του Κέντρο (κυρίως προς όφελος του ΠΑΣΟΚ) αλλά και μια διαρροή της ΝΔ προς τα δεξιά της. Πλέον είναι ορατοί σχηματισμοί στα δεξιά της, που δεν εμφανίζονταν στον κοινωνικό χώρο, και αυτό αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρώτον, διότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον χώρο αυτό και, δεύτερον, διότι ο χώρος είναι πολυδιασπασμένος.

Το προφίλ του πρωθυπουργού έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα το τελευταίο έτος, με αποτέλεσμα η επιρροή του να είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από την επιρροή του κόμματός του. Σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι η επιρροή της ΝΔ, που κινείται στο εύρος του 33% – 36%, βαίνει διαρκώς μειούμενη (με μόνη διακοπή αυτής της τάσης την περίοδο της υπογραφής της ελληνογαλλικής συμφωνίας) και η ανοχή ενός μέρους του πληθυσμού που δεν την ψηφίζει έχει τελειώσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η ανοχή έχει μετατραπεί σε θυμό.

Δεν γνωρίζουμε αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί, αλλά είναι η πρώτη φορά (μετά από έξι και πλέον χρόνια – τον Γενάρη του 2016) που στο πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες (ακρίβεια – ενεργειακή κρίση) η ΝΔ έχει μειοψηφικές θέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικές. Μάλιστα η τάση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί όσο το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί με τέτοια ένταση τους πολίτες. Ακόμα και στο δεύτερο ζήτημα, που είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι χειρισμοί της κυβέρνησης με την αποστολή οπλισμού έφεραν τη ΝΔ σε μειοψηφική θέση.

Όσον αφορά τους κλασικούς εκλογικούς προσδιοριστικούς παράγοντες, το φύλο δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στην ψήφο, η γεωγραφία είναι ευμετάβλητη και το κομματικό φαινόμενο είναι σε ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι κομματικές ταυτότητες έχουν φθίνει. Όμως η ηλικία και η θέση που έχει κάποιος/α στην παραγωγή διαφοροποιεί αρκετά τις προτιμήσεις. Οι ηλικίες 17 – 34 προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι ηλικίες 65+ διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που παρατηρούμε στον γενικό πληθυσμό.

Τέλος, όσον αφορά τη θέση στην εργασία, οι εργοδότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες ψηφίζουν τη ΝΔ, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μοιράζονται μεταξύ των δύο, κατεβάζοντας κατά πολύ το ποσοστό της ΝΔ, και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μειώνουν σημαντικά τη διαφορά. Στους ανέργους και στις νοικοκυρές ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ