Η Βουλή τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Σημειώνεται ότι η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συντελέστηκε από τους Τούρκους το διάστημα από το 1916 έως το 1923.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την έναρξη της σημερινής ειδικής συνεδρίασης, στην οποία προήδρευσε, τόνισε μεταξύ άλλων: «103 χρόνια μας χωρίζουν από ένα εκ των ειδεχθέστερων μαζικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μια σαρωτική και αρρωστημένη έμπνευση που εφήρμοσαν αρχικά οι νεότουρκοι και ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο Κεμάλ. Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν μια αντίστοιχη “τελική λύση”, ένα μεθοδικά μελετημένο σχέδιο διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, καταστροφών, λεηλασιών και εκτοπισμών που πραγματοποιήθηκαν με έναν αδιανόητο κυνισμό. Πιστεύω πως είναι καιρός να ενταθεί ακόμη περισσότερο η δική μας προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Βεβαίως είναι σαφές και αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα τους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων σε μια παγκόσμια εξίσωση συμφερόντων. Μπορούμε, ωστόσο, να εκμεταλλευτούμε τις εξελίξεις, προωθώντας τα δικά μας δίκαια, καταρτίζοντας μια ενιαία και συμπαγή πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και των συνολικών απωλειών του Ελληνισμού. Εκτιμώ πως στην παρούσα φάση μπορούμε να αξιώσουμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αν δεν τα παλέψουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει για εμάς».

Στη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μίλησε ο Αντιπρόεδρός της, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, την ανείπωτη αυτή τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση. Αλλά και για τους γείτονες και θύτες θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις που ετέλεσαν στο παρελθόν. Οι Έλληνες χριστιανοί του Πόντου, η διεθνής κοινότητα σε αντίστοιχες γενοκτονίες, αλλά και στη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν ζητούν εκδίκηση, ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, εκατοντάδες χωριά ανασκάφηκαν, χιλιάδες εκκλησίες καταστράφηκαν, σχολεία γκρεμίστηκαν και σχεδόν μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας έφτασαν στην ελεύθερη Ελλάδα και άφησαν πίσω έναν πολιτισμό τουλάχιστον τριών χιλιετιών».

Ο βουλευτής κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πριν από 28 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού». Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «η μνήμη δεν έχει ανάγκη ημερομηνίας, ζει καθημερινά στο σεντούκι της καρδιάς μας και τιμούμε και θυμόμαστε τους νεκρούς, τους βασανισθέντες, αλλά και τους πρόσφυγες διωγμένους από τις πατρογονικές εστίες».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η βουλευτής κ. Ραλλία Χρηστίδου επισήμανε ότι «ο Ελληνισμός του Πόντου, όπως και ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, μπολιάστηκε στο εθνικό σώμα, το δυνάμωσε και το εμπλούτισε συνθέτοντας ένα νέο πολιτισμό που ανήκει και στη Δύση αλλά και στην Ανατολή. Με τεράστια ιστορία, με ποικιλία στην καταγωγή, στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Αυτούς λοιπόν τους Πόντιους τιμούμε σήμερα, αυτούς που χάθηκαν, αυτούς που σώθηκαν, αφού προηγουμένως πέρασαν τόσο μεγάλες δυσκολίες, αυτούς που μετά τις τόσες αντιξοότητες είναι σήμερα ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η βουλευτής κ. Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για όλους εμάς, τους απογόνους των Ποντίων, των 353.000 χιλιάδων Ελλήνων που σφαγιάστηκαν στις ζοφερές εκείνες ημέρες του ξεριζωμού του 1919 σε έναν ατελείωτο χορό θανάτου, των 1.250.000 χιλιάδων που πήραν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω τους τις ζωές και τις περιουσίες τους στα πατρικά εδάφη, τους σκορπισμένους συγγενείς τους αλλά και τους τάφους των προγόνων τους, η σημερινή επέτειος, υπό τη σκιά του θανάτου χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Ουκρανία και προσφυγιάς για εκατομμύρια γυναικόπαιδα, δοκιμάζει την αντοχή της μνήμης της ψυχής μας, της καρδιάς μας, στον πόνο που αφήνει κάθε νέο χτύπημα πάνω σε ένα παλιό τραύμα».

Ο βουλευτής κ. Ιωάννης Δελής, εκπρόσωπος του το Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου Ποντιακού Κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα σε όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι οφείλει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων, όλων των γενεών». 

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Λύση, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χήτας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Αιώνιο καθήκον όλων μας είναι να τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε λοιπόν, θρηνούμε, υμνούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας Πόντιους που σφαγιάστηκαν, εκδιώχτηκαν βίαια, διασύρθηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν σε ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα της ανθρωπότητας».

Η βουλευτής κ. Μαρία Απατζίδη, εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι εδώ για να μιλήσω όχι ως βουλευτής, αλλά πάνω απ’ όλα ως Πόντια. Έναν τίτλο τιμής που θεωρώ ότι είναι σημαντικότερος από κάθε θεσμική ιδιότητα που έχω. Τους νεκρούς του Πόντου δεν τους θυμάμαι σε προκάτ τελετές και με ξύλινους λόγους, τους θυμάμαι λέγοντας την αλήθεια που οι περισσότεροι εδώ μέσα ή και εκεί έξω έχετε επιλέξει συνειδητά να αποδιώχνετε από το νου σας, σαν το πιο κακό σας όνειρο».

Ο προεδρεύων της Ειδικής Συνεδρίασης, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, μετά το πέρας των ομιλιών κάλεσε το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Σχολιάστε εδώ