Ανάλεκτα: Τον θέλουν τον Τσίπρα
[Ανάλεκτα]
Μπορεί ο Ανδρουλάκης να συναντήθηκε ήδη με τον πορτογάλο πρωθυπουργό και να πολιορκεί και τον Ισπανό, ωστόσο η… μπογιά του Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές περνάει ακόμη. Αυτό προκύπτει από τα θερμά μηνύματα των πρωθυπουργών της Ιβηρικής, που προβλήθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλαγή καθεστώτος… τώρα
Τα καμπανάκια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας πληθαίνουν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να διογκώσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές ενέργειας και σιτηρών. Ο Ντέιβιντ Ρος, έγκυρος βετεράνος στρατηγικός αναλυτής, προειδοποιεί μάλιστα πως αυτήν τη φορά δεν θα έχουμε να κάνουμε με μια απλή ύφεση αλλά με κάτι χειρότερο. Και οι αγορές έχουν μάλλον υποτιμήσει τη διάρκειά του. Ο Ρος υποστηρίζει δε πως η μόνη επιλογή της Δύσης είναι να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της στις κυρώσεις ή να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Μάλλον θα αργήσουμε να τελειώσουμε με τον πόλεμο.
Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός
Ο πρωθυπουργός, αν και θα ήθελε να κάνει διορθωτικές κινήσεις σε δύο – τρία υπουργεία, πολύ δύσκολα θα το πράξει τώρα, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Ενδόμυχα θα ήθελε να έχει περισσότερα πρόσωπα τεχνοκρατικής αντίληψης προερχόμενα από την Κεντροαριστερά, για να έχει το πέρασμα στον κεντρώο και στον μεσαίο χώρο, που του δίνει πλειοψηφία στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Επίσης, δεν έχει πεισθεί εντελώς για αλλαγές στους υφυπουργούς μη βουλευτές, ώστε να εντάξει στα ψηφοδέλτια βουλευτές που θα κυνηγήσουν τον σταυρό, διότι αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον ένταση με αυτούς που θα μείνουν εκτός. Εξάλλου, αν τελικά ισχύσει το ένστικτο του πολιτικού αιφνιδιασμού και πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ο ανασχηματισμός δεν θα έχει καμιά χρησιμότητα.
Καταγγέλλουν φυλετικές διακρίσεις
Η πλειονότητα των μελών της Αφρικανικής Κοινότητας των Ιωαννίνων υπογράφει ένα κείμενο, με το οποίο απευθύνεται στον υπουργό Μετανάστευσης, στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια Ιωαννίνων και Ζηρού καθώς και στα πολιτικά κόμματα. Καταγγέλλουν ακόμα φυλετικό διαχωρισμό και διακρίσεις στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων από το προσωπικό και τους διοικητές. Θέλει πολύ προσοχή το θέμα…
Για τη Γαλλία και την Αριστερά
Ένα ρίγος διέτρεξε κάθε κομμουνιστική ραχοκοκαλιά στην Ελλάδα, όταν έκανε τον υπολογισμό: Ζαν-Λικ Μελανσόν 7.605.225 ψήφοι και 21,95% και Φαμπιάν Ρουσέλ 799.334 και 2,31%. Συνολικό ποσοστό 24,26%. Δηλαδή, εάν ο κομμουνιστής Ρουσέλ είχε πάει με τον Μελανσόν, ο δεύτερος θα περνούσε στον δεύτερο γύρο αντί της Λεπέν. Το τι αριστερή κατάρα έπεσε στα σόσιαλ μίντια με αφορμή τη στάση των γάλλων συντρόφων, δεν περιγράφεται. Κάποιοι μάλιστα θυμούνται τα ελληνικά δεδομένα. Αν είχε άλλη στάση το ΚΚΕ, δεν θα έπεφταν στην ανάγκη του Πάνου Καμμένου. Βέβαια υπάρχει και το πορτογαλικό υπόδειγμα, αλλά εκεί, φευ, τα πήρε όλα ο σοσιαλδημοκράτης αριστερός Κόστα, αυτοδύναμος αυτήν τη φορά. Πάντως απέχει πολύ η ελληνική πραγματικότητα από τις εποχές των μετώπων της Δεξιάς με όλες τις «δημοκρατικές δυνάμεις», την εποχή του 1980…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ