Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τη «Μακεδονική Εκκλησία» ως Εκκλησία της Αχρίδος…

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε τη «Μακεδονική Εκκλησία» ως Εκκλησία της Αχρίδος…

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπήκε ακόμη μια φορά σφήνα σε μια εκκλησιαστική κόντρα που έχει και ευρύτερες πολιτικές, διπλωματικές διαστάσεις. Έτσι, αναγνώρισε τη «Μακεδονική Εκκλησία» ως «Εκκλησία της Αχρίδος», αίροντας το σχίσμα με την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω της σύγκρουσής της εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες με τη Σερβική Εκκλησία.

Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι αν η Εκκλησία της Αχρίδος δεν μπορέσει να βρει συμβιβαστική λύση με το Πατριαρχείο Σερβίας, ώστε να αναγνωρισθεί και από το Βελιγράδι, πολύ πιθανόν να στραφεί προς το Φανάρι, αναγνωρίζοντάς του τον πνευματικό ρόλο, και να ζητήσει Αυτοκεφαλία. Αυτό θα είναι ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια μέσω της Ορθοδοξίας, καθώς ο Ρώσος Πατριάρχης βρίσκεται σε διαρκή ανοικτό πόλεμο με το Φανάρι λόγω της Ουκρανίας και προς το παρόν η επιρροή του στην περιοχή ασκείται μέσω της Σερβικής Εκκλησίας.

Αν βεβαίως η Σκοπιανή Εκκλησία είναι συνεπής στη δέσμευσή της ότι θα χρησιμοποιήσει παντού το όνομα «Εκκλησία της Αχρίδος» (χωρίς αναφορές σε σύνθετο του μακεδονική/ός), όπως ανέφερε στην επιστολή της προς το Φανάρι το 2018, τότε θα μπορούσε να δοθεί καθαρή λύση σε ένα από τα σοβαρά ζητήματα που άφησε άλυτα η Συμφωνία των Πρεσπών, προς μεγάλη χαρά της σκοπιανής πλευράς…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: orthodoxostypos.g


Σχολιάστε εδώ