Αυξήθηκε ο πληθυσμός στην Α’ και Γ’ Κοινότητα Πειραιά
– Αλματώδης η βουτιά στις υπόλοιπες
Ελκυστικές περιοχές για κατοίκηση είναι το Φάληρο και η Πειραϊκή, δεδομένου ότι ο πληθυσμός τους είναι αισθητά ανεβασμένος σε σχέση με την απογραφή του 2011. Αντίθετα, στις υπόλοιπες τρεις κοινότητες ο πληθυσμός εμφανίζει σημαντική πτώση, τόσο σημαντική που συμπαρασύρει σε πτωτική τάση τον συνολικό πληθυσμό του Δήμου, γεγονός που όπως φαίνεται θα του στερήσει μία έδρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο Πειραιάς έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστικός τόπος για κατοικία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και στις κοινότητες που υπήρξε αύξηση του πληθυσμού, ήταν… αναιμική, ήτοι 1.000 και 2.500 κάτοικοι περίπου, για το Φάληρο και την Καλλίπολη αντίστοιχα.
Ο Δήμος Πειραιά έχει σημαντική μείωση πληθυσμού με αποτέλεσμα να χάσει μία βουλευτική έδρα.
Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης η Α’ Πειραιά έβγαζε οκτώ βουλευτές και τώρα θα έχει πέντε.
Εκείνο όμως που προκαλεί απορία είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της απογραφής που έγινε πέρυσι. Πολλά λέγονται και ακούγονται, δεδομένου ότι ο πληθυσμός ενός δήμου ή μιας περιφέρειας είναι το… διαβατήριο για τη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Όσο περισσότερους κατοίκους δηλαδή έχει μια περιοχή τόσο περισσότερα χρήματα παίρνει. Γι’ αυτό και όλοι οι δήμοι καλούσαν τους κατοίκους τους να απογραφούν.
Στον Πειραιά στη δεκαετία της κρίσης έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, χάθηκαν θέσεις εργασίας, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες προτίμησαν να βγουν στη σύνταξη και να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο κ.λπ.
Γεγονός είναι ότι η πόλη τα τελευταία χρόνια φυλλοροεί, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξουν δουλειές, να αλλάξει το κλίμα και να ξαναγίνει ο Πειραιάς ελκυστικός προορισμός και τόπος που θα δέχεται και δεν θα διώχνει κατοίκους…