Κτηματολόγιο: Μόνο 1 στις 20 πράξεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι συμβολαιογράφοι

Κτηματολόγιο: Μόνο 1 στις 20 πράξεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι συμβολαιογράφοι

Η απόφαση για την ψηφιακή και μόνο υποβολή εγγράφων προκάλεσε την αντίδραση των συμβολαιογράφων, οι οποίοι αποφάσισαν αποχή από 30 Μαΐου μέχρι 20 Ιουνίου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πέραν των τεχνικών προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, υπάρχουν και θέματα ασφάλειας στις συναλλαγές.

«Οι συμβολαιογράφοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα τεχνικό πρόβλημα στις συναλλαγές τους με το Κτηματολόγιο, οι οποίες είναι απολύτως ασφαλείς. Παρ’ όλα αυτά η ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Μόνο 5% των εγγράφων υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τους συμβολαιογράφους στο Κτηματολόγιο, καθώς το 2022 έχουν κατατεθεί 67.806 πράξεις, εκ των οποίων μόνο οι 3.856 ηλεκτρονικά και το 2021 κατατέθηκαν 100.598 πράξεις, εκ των οποίων μόνο οι 4.541 ηλεκτρονικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης στον Γιώργο Λιάλιο και στην «Καθημερινή» της περασμένης Πέμπτης.

«Εκπαίδευση προς τους συμβολαιογράφους παρέχεται εδώ και έναν χρόνο (συνεχίζεται ακόμα), ενώ λειτουργεί Help Desk ειδικά για τους συμβολαιογράφους», τονίζει ο κ. Σταθάκης και επισημαίνει: «Οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν θίγουν στο παραμικρό τη χρονική προτεραιότητα κατάθεσης των πράξεων στο Κτηματολόγιο». Και συνεχίζει: «Οι συμβολαιογράφοι προτιμούν να έρχονται στο γραφείο, ακόμα κι αν περιμένουν σε μεγάλες ουρές, γιατί κατά την υποβολή του συμβολαίου θα συζητήσουν με τον υπάλληλο, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ