Στέφανος Γκίκας στο “Π”: Κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Στέφανος Γκίκας στο “Π”: Κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Βουλευτή Κέρκυρας ΝΔ, Μέλους ΔΕ Εθνικής Άμυνας
και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής


Εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου για την παγκόσμια ειρήνη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυρώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξαιρετικής σημασίας συμφωνία, που διευρύνει την αμερικανική παρουσία στη χώρα μας και στη ΝΑ Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση τόσο στον στρατηγικό όσο και στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, αφού εξελίσσεται σε βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, με το αμερικανικό ενδιαφέρον να έχει μετακινηθεί από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Σημαντικά σημεία της τροποποιημένης συμφωνίας αποτελούν μεταξύ άλλων η προσθήκη τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο, Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, Ναυτική Βάση Σούδας), στις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούν να διατηρούν στρατιωτικές και λοιπές βοηθητικές ευκολίες. Σημειώνεται ότι στο Πρώτο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας, το οποίο κυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, είχαν ήδη συμπεριληφθεί οι αμερικανικές δραστηριότητες στο Μαράθι της Σούδας, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι στρατιωτικές βάσεις στις οποίες θα φιλοξενούνται οι αμερικανικές δυνάμεις σαφώς παραμένουν υπό ελληνική διοίκηση, ενώ η πλήρης αναβάθμισή τους θα χρηματοδοτηθεί με αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που είναι προς όφελός μας.

Η νέα συμφωνία έχει διάρκεια ισχύος πέντε ετών και θα παραμείνει εν συνεχεία σε ισχύ, ενώ η λύση της προϋποθέτει τη γραπτή ειδοποίηση δύο χρόνια πριν.

Σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία αυξάνεται ραγδαία. Οι υποδομές της, το λιμάνι, οι αυτοκινητόδρομοι, η σιδηροδρομική γραμμή και το αεροδρόμιο αναπτύσσονται, ενώ παράλληλα η πόλη μετατρέπεται σε ενεργειακό διαβαλκανικό κόμβο και θα συνδέει τη Νότια με την Κεντρική Ευρώπη.

Δεδομένης της τεράστιας πολιτικής σημασίας της συμφωνίας για τη χώρα μας, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ γεννά ερωτήματα, αφού αποσκοπεί στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η αρνητική του στάση εδράζεται σε στείρα αντιπολιτευτική μανία, ελλείψει λογικών επιχειρημάτων, αφού οι συζητήσεις για την επεξεργασία του Πρώτου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου ξεκίνησαν το 2018. Το ολοκληρωμένο κείμενο υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μάικ Πομπέο τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Το γεγονός της γρήγορης ολοκλήρωσης των εργασιών μαρτυρά ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε τις διαβουλεύσεις, που βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε τους πάντες τότε στη Βουλή ψηφίζοντας «παρών», τη στιγμή που ο ίδιος είχε χειριστεί το μεγαλύτερο μέρος της Τροποποίησης. Μάλιστα έκρινε σωστό να επαναλάβει αυτήν την ανευθυνότητα και τώρα, στην ψήφιση του Δεύτερου Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αντιληφθεί την αξία που έχει η ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στη χώρα μας και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε βασικό στρατηγικό εταίρο τους στη ΝΑ Μεσόγειο. Αδυνατεί επίσης να κατανοήσει ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία έχει εντάξει στην επίσημη ρητορική της τον αναθεωρητισμό, απαιτεί την ύπαρξη στρατηγικών αμυντικών συνεργασιών με μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χτίζει και αναβαθμίζει τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της χώρας και διευρύνει τις συμμαχίες της, με το ελληνικό γεωπολιτικό αποτύπωμα να διευρύνεται. Όσο άλλοι αναλίσκονται στον λαϊκισμό και στη στείρα αντιπολίτευση, η κυβέρνησή μας εργάζεται εμπράκτως για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των Ελλήνων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ