Πλησιάζει η ώρα της εξαφάνισης για τα φύκια της Μεσογείου

Πλησιάζει η ώρα της εξαφάνισης για τα φύκια της Μεσογείου

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στις αντηλιακές λοσιόν συσσωρεύονται στα θαλάσσια φανερόγαμα της Μεσογείου (που συχνά τα αποκαλούμε λανθασμένα ως φύκια), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στους βλαστούς της Posidonia Oceanica, ενός είδους θαλάσσιου χόρτου που συναντά κανείς στις ακτές της Ελλάδας και είναι ενδημικό σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μόλυνση προέρχεται από ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ρίψεις α­πορριμμάτων στους τουριστικούς προορισμούς.

«Αυτός ο θαλάσσιος θύλακας επηρεάζεται από τις λιμενικές δραστηριότητες, τη ρίψη υδάτων και τον τουρισμό», δήλωσε η Δρ Σίλβια Ντίαζ Κρουζ, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Marine Pollution Bulletin». «Δεδομένου ότι η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ρηχή, μικρή και πολύ κλειστή, οι συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα».

Στα δείγματα εντοπίστηκαν ποικίλες συγκεντρώσεις χημικών συστατικών των αντηλιακών, όπως οξυβενζόνη, αβοβενζόνη 4-μεθυλ, βενζυλιδενική καμφορά και βενζοφαινόνη-4.

Ενώ η πλήρης επίδραση αυτών των χημικών ουσιών στο θαλάσσιο χόρτο παραμένει άγνωστη, οι ερευνητές ανησυχούν για πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις. «Αν διαπιστώσουμε ότι τα αντηλιακά επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων χόρτων, πέ­ρα από τη συσσώρευση, θα έχουμε πρόβλημα, αφού αυτά τα θαλάσσια χόρτα διαδραματίζουν σημαντικό οικολογικό ρόλο στις ακτές της Μεσογείου», δήλωσε η συν-συγγραφέας, καθηγήτρια Νόνα Άγκαουιν.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ 


Σχολιάστε εδώ