Νίκος Παπαναστάσης στο “Π”: Η «νέα» συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και οι συνέπειές της

Νίκος Παπαναστάσης στο “Π”: Η «νέα» συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και οι συνέπειές της

Του
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Αντισυνταγματάρχη ε.α.,
Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, έφερε στη Βουλή τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Την κατάπτυστη, δηλαδή, επιθετική συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, με την οποία διατηρούνται επ’ αόριστον και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι αμερικανικές βάσεις και υποδομές, ενώ στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές ελέγχονται από τον Αμερικανικό Στρατό.

Συνέπεια αυτής είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να εντάσσονται πιο βαθιά στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων, όπως έχει προειδοποιήσει η ρωσική ηγεσία. Ο λαός έχει μπει σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό είναι το στίγμα του εκτρώματος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, για να υπηρετήσει την αναβάθμιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και τη ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, που καθορίζουν τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς σχέσεις.

Αυτή είναι η συμφωνία που θα έχει στις αποσκευές του ο κ. Μητσοτάκης στο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, για να πάρει το βραβείο της μετατροπής της Ελλάδας σε πεδίο βολής του ΝΑΤΟ και να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για πιο ισχυρή συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και σε άλλους πολέμους και επεμβάσεις.

Είναι μια συμφωνία που κατατέθηκε για κύρωση ενώ μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενίκευσής του, τινάζοντας στον αέρα την περιοχή. Είναι απολύτως εμφανές ότι βρίσκεται σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού μας.

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση, τα ΝΑΤΟϊκά κόμματα, οι αστικοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους μανιασμένα επιχειρούν να εκβιάσουν τον λαό, αλλά ο λαός αντιστέκεται. Ακόμα και οι δικές τους δημοσκοπήσεις ομολογούν ότι η λαϊκή πλειοψηφία τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα στέλνουν μήνυμα αντίθεσης με την αμερικανοΝΑΤΟϊκή συμφωνία, απαιτώντας ταυτόχρονα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων.

Αυτό το μήνυμα μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου είναι συνένοχα. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το 1990 την πρώτη ελληνοαμερικανική συμφωνία, την οποία διατήρησαν και ενίσχυσαν οι επόμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ανανέωσαν κάθε χρόνο και έστρωσαν το έδαφος για το σημερινό τερατούργημα. Τι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Υποκρίνεται, προσπαθεί να ελιχθεί, αλλά οι ευθύνες του είναι πολύ μεγάλες.

Πρωτοστάτησε στον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, εγκαινίασε τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, αναβάθμισε τη Σούδα και άνοιξε τον δρόμο για τις βάσεις στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο. Η ΝΔ ολοκλήρωσε το έγκλημα.

Επιπλέον, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνδράμουν την κυβέρνηση στην εμπλοκή στον πόλεμο, στην αποστολή οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων, στο όνομα της τήρησης των αμερικανοΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν, πριν ακόμα κι απ’ τον πόλεμο. Υποφέρουν από την αβάσταχτη ακρίβεια. Αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρώνουν τα σπασμένα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την ενέργεια, την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και την επιλογή του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου αερίου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τον λαό. Ο αγώνας δυναμώνει. Ο λαός μας δεν θα αφήσει πραγματικά σε χλωρό κλαρί αυτήν την επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: iaitoloakarnania.gr


Σχολιάστε εδώ