Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει και μπορεί να εκφράσει την ελπίδα για μια νέα πορεία της χώρας

Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει και μπορεί να εκφράσει την ελπίδα για μια νέα πορεία της χώρας

Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Ζούμε σε εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων και αιφνιδιαστικών γεγονότων. Η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά γεγονότα. Είχε προηγηθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά σε γεγονότα και συμπεριφορές που δεν θα ήταν δυνατόν να περιμένουμε. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Βρισκόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και οι επιστήμονες προειδοποιούν για όλο και πιο έντονα φαινόμενα, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση μοιάζει να φέρνει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για μια κρίση που θα θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο το μέλλον ολόκληρων περιοχών του πλανήτη και αναμένεται να τροφοδοτήσει μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η σταδιακή ψηφιοποίηση των πάντων και η όλο και μεγαλύτερη εμφάνιση της ρομποτικής στη ζωή μας δημιουργούν νέα δεδομένα. Από τη μια, απλουστεύουν διαδικασίες και δημιουργούν μια νέα αίσθηση του χωροχρόνου και, από την άλλη, αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, στις κοινωνικές σχέσεις και στην εργασία, και μπορεί, έστω και για ένα μεσοδιάστημα, να τροφοδοτήσουν την εξαφάνιση επαγγελμάτων και την αύξηση της ανεργίας. Και όλα αυτά ενώ ο πλούτος συγκεντρώνεται σε πιο λίγους και οι ανισότητες γίνονται πιο αισθητές, τη στιγμή που υπάρχει απαίτηση αλλά και δυνατότητα για καλύτερη ζωή για όλους.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιον προστατευτικό θόλο. Είναι τμήμα του παγκόσμιου χωριού. Το είδαμε στην πανδημία, το βλέπουμε και τώρα. Μπορεί να αισθανόμαστε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στη χώρα μας, αλλά δεν είναι έτσι. Αν στο όνομα του κομματικού ανταγωνισμού παραβλέπουμε την παγκόσμια διάσταση, διαπράττουμε μεγάλο σφάλμα, και όσοι το κάνουν προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη χώρα και στην κοινωνία και αποκρύπτουν την αλήθεια από τους πολίτες. Αυτό, ασφαλώς, δεν σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική, δεν έχουν ευθύνες. Το αντίθετα, μάλιστα. Γι’ αυτό, άλλωστε, βλέπουμε άλλες πολιτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία και άλλες στη χώρα μας. Βλέπουμε άλλα, έγκαιρα, αυξημένα και αποφασιστικά αντανακλαστικά σε άλλες χώρες και άλλα στην Ελλάδα, όπου όλα φαίνεται να γίνονται με καθυστέρηση, ανεπάρκεια και μια επικοινωνιακή μεταρρύθμιση, που δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες αλλαγές, τομές στη Δικαιοσύνη, στη λειτουργία του Δημοσίου, στην Υγεία, στην εργασία κ.λπ.

Οι πολίτες διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις ελπίδες που είχαν επενδύσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που βλέπουν μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει συνειδητοποιήσει τις αιτίες της τριπλής ήττας του 2019, προχωρώντας χωρίς καμία αυτοκριτική, χωρίς καμία νέα πρόταση και με περισσό λαϊκισμό, που θυμίζει 2011 – 2015.

Η κοινωνία μας αισθάνεται κόπωση μετά από δώδεκα χρόνια δοκιμασίας, ζώντας χρεοκοπία, Μνημόνια, πανδημία, ενεργειακή κρίση. Αισθάνεται φόβο για το μέλλον. Έχει την ανάγκη να ακούσει προτάσεις που ανοίγουν μια νέα εποχή ελπίδας και προοπτικών. Και οι πολίτες βλέπουν ότι αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και στρέφονται όλο και περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό συμμετείχαν 270.000 πολίτες στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου μας προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και 180.000 στο δημοψήφισμα για το όνομα της παράταξης και την εκλογή των αντιπροσώπων και των οργάνων του κόμματος.

Είναι φανερό ότι τίποτα δεν είναι όπως χθες. Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε δυναμικά και σηματοδοτεί όλο και περισσότερο πλέον την ευθύνη απέναντι στη χώρα και την ανανέωση, την αισιοδοξία και την ελπίδα. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία μάς φέρνουν μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Να διαμορφώσουμε σύγχρονες, ρεαλιστικές προτάσεις, να διατυπώσουμε προτάσεις για θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Να εκφράσουμε δυνάμεις του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας, δυνάμεις της Μεταρρύθμισης και της Οικολογίας. Να δείξουμε τη διαφορετικότητα ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Να διαμορφώσουμε μια συνολική εναλλακτική λύση.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Το Συνέδριό μας είναι ένας σταθμός σε αυτή την προσπάθεια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ