Γρ. Σταμούλης στο “Π”: Τέσσερα χρόνια από τις φωτιές και τις πλημμύρες στην Κινέτα και έναν χρόνο από τη φωτιά στα Γεράνεια και στο Αλεποχώρι

Γρ. Σταμούλης στο “Π”: Τέσσερα χρόνια από τις φωτιές και τις πλημμύρες στην Κινέτα και έναν χρόνο από τη φωτιά στα Γεράνεια και στο Αλεποχώρι

Aκόμη μετράμε τις πληγές μας

Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Αντιστράτηγου ε.α., Δημάρχου Μεγαρέων


Tέσσερα χρόνια από τις φωτιές και τις πλημμύρες στην Κινέτα και έναν χρόνο από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο και έφτασε στα Γεράνεια και στο Αλεποχώρι και ακόμη μετράμε τις πληγές μας. Τα αντιπλημμυρικά έργα και τα αντιδιαβρωτικά, όπως και το κόψιμο των καμένων δένδρων ακόμη είναι σε εξέλιξη – με αργούς ρυθμούς, αλλά προχωράνε.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, εν όψει της θερινής περιόδου, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, την Περιφέρεια Αττικής και τις εθελοντικές ομάδες, για να μην αιφνιδιαστούμε από κάποιο νέο, καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.

Στο γεφύρι της Πίκας στην Κινέτα επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να δοθεί στην κυκλοφορία, για να πάψει η Κινέτα να είναι κομμένη στη μέση και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται.

Επίσης, άμεσα ξεκινάνε και τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στην Κινέτα καθώς και η επισκευή δεκάδων δρόμων.
Από την άλλη βέβαια, μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και με τη χαλάρωση των μέτρων, η ζωή στην περιοχή αρχίζει να ξαναγυρίζει στην κανονικότητα.

Έτσι, μετά από δύο χρόνια, που τα τοπικά έθιμα ήταν σε αναστολή, φέτος με πάνδημη συμμετοχή ξαναζήσαμε το μεγαλείο της λαϊκής μας παράδοσης στα Μέγαρα, με την αναβίωση του πανάρχαιου «Χορού της Τράτας» και υλοποιήθηκε το ολοζώντανο «έθιμο του Μάη», στη Νέα Πέραμο, με την αναβίωση του πανηγυριού του Αη Γιώργη, ενώ ξεκίνησαν και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τόσο στο Μελί Μεγάρων όσο και στη Νέα Πέραμο.

Επίσης, ως δήμος έχουμε κηρύξει το 2022 Έτος Μικρασιάτικου Πολιτισμού, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζίκου και το Μελί της Ερυθραίας.

Είναι γνωστό ότι τα Μέγαρα είναι μια πόλη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων, ενώ έναν αιώνα πριν αρχίζει η ιστορία της Νέας Περάμου και του συνοικισμού στο Μελί Μεγάρων.

Ο Δήμος Μεγαρέων λοιπόν σε συνεργασία με τους τοπικούς λαογραφικούς προσφυγικούς συλλόγους συνέταξε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλη και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη, με εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, ημερίδες και χορευτικές παραστάσεις, που θα θυμίζουν τον πλούτο της προσφυγικής λαϊκής παράδοσης και την ιστορία των αξέχαστων ελληνικών πατρίδων από την Πέραμο και το Μελί της Μικράς Ασίας.

Εξυπακούεται ότι στην περιοχή υλοποιούνται διάφορα έργα, τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών του δήμου, ενώ έχουν δρομολογηθεί και πολλά άλλα.

Το έργο της υδροδότησης της Κινέτας με νερό της ΕΥΔΑΠ έχει κατασκευαστεί κατά 60% – 70% περίπου. Ένα έργο που ήταν άπιαστο όνειρο δεκαετιών για όλες τις διοικήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ολοκληρώνεται σύντομα.

Επίσης, σε όλο τον δήμο αντικαθίστανται όλα τα φωτιστικά σώματα με LED, ένα έργο που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στον δήμο, όπως προστασία του περιβάλλοντος, οικονομία στην κατανάλωση, ποιότητα ζωής, αισθητική και ασφάλεια στους πολίτες.

Η ανακύκλωση έχει μπει για καλά στη ζωή των κατοίκων, με ορατά αποτελέσματα, ενώ τοποθετήθηκαν βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο.

Στη Νέα Πέραμο προχωρούν τα έργα της αποχέτευσης και ολοκληρώνονται με τις συνδέσεις των κατοικιών του δικτύου ομβρίων για αντιπλημμυρική προστασία, καθώς επίσης και οι ασφαλτοστρώσεις. Σύντομα τελειώνει και το έργο της ανέγερσης του νέου δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου, ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αστικής ανάπλασης στην περιοχή Ακρογιάλι.

Στα Μέγαρα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου και για την αστική ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με τη διασύνδεση όλων των αρχαιολογικών χώρων. Ολοκληρώθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ έχει δρομολογηθεί η παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ