Ο καιρός της Εβδομάδας από τον Γιάννη Καλλιάνο

Ο καιρός της Εβδομάδας από τον Γιάννη Καλλιάνο

Του Γιάννη Καλλιάνου
Μαθηματικός Msc Μετεωρολόγος
Βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθήνας


Τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την Τρίτη ή το πολύ Τετάρτη, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί η αστάθεια στις περισσότερες ορεινότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Και όταν λέμε αστάθεια στη μετεωρολογία εννοούμε τις μπόρες και τις τοπικές καταιγίδες.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, από τις 12:00 – 1:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 6:00 – 7:00 το απόγευμα, θα πυκνώνουν οι νεφώσεις κυρίως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη) και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, πιθανότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος στη θάλασσα ή μένει σε πεδινές περιοχές τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αν, όμως, κάποιος μένει σε πιο ορεινά και ημιορεινά τμήματα (άνω των 300 μέτρων) τότε η πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες αστάθειας ή ακόμα και σποραδικές καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές θα είναι αυξημένη.
Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, ο υδράργυρος θα ανέβει μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη και θα φτάσει τους 31 – 32 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ οι άνεμοι δεν πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και επομένως οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες.
Από την Τετάρτη και στη συνέχεια φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και οι βροχοπτώσεις κατά περιόδους θα γίνουν περισσότερες, αυτό όμως το φαινόμενο και το ενδεχόμενο θα αξιολογηθεί και τις επόμενες μέρες διότι υπάρχει μια σχετική διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ