Ο Αντώνης Σαμαράς διχάζει ξανά τη ΝΔ!

Ο Αντώνης Σαμαράς διχάζει ξανά τη ΝΔ!

Αναταράξεις μετά τα όσα είπε στο Συνέδριο

-Θόλωσε το πολιτικό μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει το Μαξίμου

Αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας η ευθεία αμφισβήτηση βασικών πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως όσον αφορά τα εθνικά θέματα, εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά.

Αμφισβήτηση που συνοδεύτηκε με αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τα ανοίγματά του προς τον χώρο του Κέντρου αλλά και επίθεση σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, με επίμαχο το θέμα των ελληνοτουρκικών.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού επισκίασε το πανηγυρικό κλίμα που προσπάθησε να προσδώσει στο Συνέδριο του κόμματος ο Κυρ. Μητσοτάκης και παράλληλα θόλωσε το πολιτικό μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο προβληματισμός μεταξύ των γαλάζιων στελεχών έντονος, οι ερμηνείες ως προς τις προθέσεις του κ. Σαμαρά ποικίλες, τα σχόλια ακόμη περισσότερα. Η επισήμανση κορυφαίου κομματικού παράγοντα («ο Σαμαράς κατάφερε για μία ακόμη φορά να διχάσει την παράταξη») αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών χαρακτηρίζει «αχρείαστη και επιζήμια» πολιτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο Συνέδριο. Μάλιστα θεωρούν ότι με όσα είπε επιβάρυνε κι άλλο το ήδη αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα. Προσθέτουν ακόμη ότι αμφισβητώντας την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά) ουσιαστικά δίνει χείρα βοηθείας στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατία,ς που απειλούν την πολιτική κυριαρχία της.

Άλλοι πάλι βουλευτές –περιορισμένος ο αριθμός τους– υποστηρίζουν ότι ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του. Με μια δόση υπερβολής, λένε ακόμη ότι με όσα είπε βοηθάει ουσιαστικά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα εθνικά θέματα!

Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη κατηγορία γαλάζιων βουλευτών, που προσεγγίζουν την ομιλία του κ. Σαμαρά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Θεωρούν ότι οι αιχμές του κατά του κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα ανοίγματα προς τον χώρο του Κέντρου θα αποτελέσουν σημεία τριβής την επόμενη ημέρα, αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι θετικό (ευνοϊκό) για τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουν δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η άποψή τους ότι ο κ. Σαμαράς έχει στραμμένο το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα ενισχύεται και από την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του Ν. Δένδια. Ο τελευταίος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένας από τους διεκδικητές της αρχηγίας στη μετά Μητσοτάκη εποχή. Με την επίθεσή του ο κ. Σαμαράς προσπάθησε, κατά τη γνώμη πολλών στη Νέα Δημοκρατία, να τον «κοντύνει» πολιτικά. Η άμεση και σκληρή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών έδειξε ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί μαζί του αλλά και με όσους συμμερίζονται τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος που βγήκε δημόσια και υπερασπίστηκε τον κ. Σαμαρά ήταν –αναμενόμενο– ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα όσα είπε στο Συνέδριο δεν δημιούργησαν κανένα εσωκομματικό ζήτημα.
Ειρωνεύτηκε δε τον κ. Δένδια ότι «μια χαρά τον υπηρέτησε (σ.σ.: τον κ. Σαμαρά) ως υπουργός, τώρα του ξίνισε;». Η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ταυτίζονται οι απόψεις του με αυτές του κ. Σαμαρά αλλά και διότι ελπίζει στη στήριξή του την επόμενη ημέρα για να διεκδικήσει την αρχηγία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ