Νίκος Παπαθανάσης στο “Π”: Δίπλα στον πολίτη με πράξεις, για την ανάπτυξη και την ευημερία

Νίκος Παπαθανάσης στο “Π”: Δίπλα στον πολίτη με πράξεις, για την ανάπτυξη και την ευημερία

Του
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν μια τυπική διαδικασία για εσωκομματική κατανάλωση ή για διατύπωση κομματικών λειτουργικών ζητημάτων. Ήταν η δυναμική, μαζική, δημιουργική και δημοκρατική διαδικασία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος, που κοιτάζει την κοινωνία στα μάτια, στέκεται δίπλα στους πολίτες και την καθημερινότητά τους με ευθύνη και σύνεση, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Και, κυρίως, όχι μόνο κοιτάζει τον κόσμο, που αλλάζει διαρκώς, αλλά αποτελεί ζωντανό κομμάτι του, όπως οφείλει να είναι κάθε σύγχρονο κόμμα που δεν παραμένει αγκιστρωμένο σε ιδεοληψίες και εικονικές πραγματικότητες.

Η συνεχιζόμενη, για περισσότερο από δύο μήνες, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την καταστροφή, τους χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων, δημιουργεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση και συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η μεταπολεμική Ευρώπη. Αφορά έναν κατακτητικό πόλεμο μιας χώρας εναντίον μιας άλλης, αυτόνομης και κυρίαρχης, με σκοπό την καταστροφή της και την κατάκτηση των εδαφών της.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, της οποίας αποτελεί μέλος. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ αυτού που επιτίθεται, επιδεικνύοντας την καταστροφική του βαρβαρότητα, και αυτού που υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του. Είμαστε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία, με διπλωματική συνέπεια όσον αφορά τις διεθνείς μας συμμαχίες αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνησή μας έχει πλήρη αντίληψη της οικονομικής πραγματικότητας, της αγοράς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και στάθηκε και εξακολουθεί να στέκεται δίπλα τους με πράξεις, με συγκεκριμένα, μετρήσιμα και απολύτως κοστολογημένα μέτρα στήριξης, με τελευταία αυτά που αφορούν την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων πληθωριστικών πιέσεων στην ενέργεια. Σημειώνω ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, επεξεργάστηκε και κοστολογήθηκε χωρίς, επί του παρόντος, να υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επ’ αυτού. Αυτό αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία μπόρεσε να χτίσει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, και να ενισχύσει την κοινωνία τόσο με στοχευμένα όσο και με οριζόντια μέτρα.

Η Ελλάδα ανανεώνει διαρκώς την ψήφο εμπιστοσύνης που λαμβάνει από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Μετά και τις τελευταίες αναβαθμίσεις της βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η σταθερή της πορεία, η αξιοπιστία, η σύνεση και η σοβαρότητα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών επέτρεψαν εκτός από τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αντιστροφή της εικόνας της χώρας μας στο διεθνές επενδυτικό οικοσύστημα. Αυτό επιτεύχθηκε βάσει του σχεδιασμού και της σκληρής δουλειάς για την υλοποίησή του. Η ταχύτητα, η φιλικότητα και η εμπιστοσύνη προς τον επενδυτή, η εξασφάλιση σαφέστατου νομικού πλαισίου καθώς και η απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια εξέλιξης μιας επένδυσης αποτελούν για την κυβέρνηση βασικές προτεραιότητες. Η οικοδόμηση φιλικού περιβάλλοντος προς τους επενδυτές είναι μια ακατάπαυστη διαδικασία για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υλοποιείται απαρέγκλιτα στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού έργου. Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο Νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση είναι τρεις από τις βασικότερες πρωτοβουλίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πάγια αρχή μας αποτελεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουμε θέσει: Η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και η συνακόλουθη, περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην πατρίδα μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ