Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Όπως βρέθηκαν κονδύλια για το ρεύμα, πρέπει να βρεθούν και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά
Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορος ΠΑΠΕΙ
Πριν από λίγες εβδομάδες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε ενημερωτική του εκδήλωση, φιλοξένησε πρωτοκλασάτο υπουργό του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος σε επισημάνσεις μας για το κύμα ακρίβειας μάς είχε πει ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και είχε αποκλείσει τη λήψη άλλων μέτρων.
Από τότε μέχρι τώρα όμως ανακοινώθηκαν δύο φορές μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια.
Υπενθυμίζω αυτό το περιστατικό για να τονίσω ότι όταν υπάρχει πολιτική απόφαση, μπορεί να βρεθεί και η λύση. Και να επισημάνω την απόλυτη προτεραιότητα να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικά αγαθά. Αυτή η θέση μας δεν προκύπτει εξαιτίας κάποιας ιδεοληψίας αλλά λόγω της αναγκαιότητας να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, το ίδιο και οι επιχειρήσεις.
Όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε άνοδος του πληθωρισμού στο 10,2% μέσα σε έναν χρόνο –αύξηση-ρεκόρ των τελευταίων 28 χρόνων–, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η κατάσταση δεν είναι απλώς δύσκολη αλλά τείνει να γίνει εφιαλτική.
Ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα νοικοκυριά μετράνε και το τελευταίο λεπτό του ευρώ όταν πρόκειται για αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι –σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ– οι τιμές πολλών προϊόντων τον Απρίλιο του 2022 σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε κατά 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 88,8%, των καυσίμων κατά 29%, των λαχανικών κατά 13,8%, των γαλακτοκομικών κατά 11,7%, του ψωμιού και των δημητριακών κατά 10%.
Τα επιπλέον χρήματα που αναγκαστικά διαθέτουν τα νοικοκυριά για την προμήθεια βασικών αγαθών αυτήν τη στιγμή λείπουν από την υπόλοιπη αγορά. Οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν πάρει την κατηφόρα και είναι απολύτως αναγκαίο να μπει ένα φρένο σε αυτήν την πτωτική πορεία. Αν δεν υπάρξουν επιπλέον μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η αύξηση των δόσεων στις 120 για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών των επιχειρήσεων, τότε δεν υπάρχει ρεαλιστική ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης. Ακόμα και οι παρεμβάσεις στην τιμή του ρεύματος αναμένεται να γίνουν περισσότερο αισθητές για τις επιχειρήσεις μετά την εφαρμογή του μηχανισμού αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και μετά. Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε; Όπως είχαμε εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει σε διψήφιο ποσοστό αύξησης τον Απρίλιο, αντίστοιχα θεωρούμε ότι τον Μάιο θα φτάσει –ίσως και να ξεπεράσει– το 11%.
Για πόσο χρονικό διάστημα θα αντέξουν επιχειρήσεις και κοινωνία ένα τέτοιο ράλι τιμών;
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ