Προσωπικός γιατρός για όλους!

Προσωπικός γιατρός για όλους!

Επιτέλους… σωστή απόφαση

-Οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται δωρεάν

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Tέλος στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσβασιμότητα τους στον δημόσιο τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην οικονομική αφαίμαξή τους για στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας φιλοδοξεί να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενίσχυση του ΕΣΥ με συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, δεδομένου ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες.

«Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου.

Η έλλειψη προσωπικού γιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ. Με το νομοσχέδιο αυτό ο πολίτης αποκτά πλέον τον προσωπικό του γιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσοτέρους ειδικούς γιατρούς, ενώ αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές για τον πολίτη.

Συγκεκριμένα:

Κάθε πολίτης θα έχει τον προσωπικό του γιατρό (σύμβουλο υγείας) για την παροχή των υπηρεσιών ΠΦΥ, ο οποίος θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Ο προσωπικός γιατρός (ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό) θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον. Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού γιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Ο προσωπικός γιατρός δεν αποκλείει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς, όπως συνέβαινε με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι ειδικοί γιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός γιατρός.

Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι: Γιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το ΕΣΥ ενισχύει με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

Εξάλλου, ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του δημοσίου συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημά τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με τη νέα ρύθμιση οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες που μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτες.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Απομένει να δούμε και στην πράξη αν θα σταματήσει η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών, που αναζητούν απεγνωσμένα φροντίδα στο ΕΣΥ, καθώς και αν τελικά οι πολίτες θα απολαύσουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να τις χρυσοπληρώσουν!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ