Ψηφίζεται σήμερα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ – Τι προβλέπει

Ψηφίζεται σήμερα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ – Τι προβλέπει

 

Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, που εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση, παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια και κύρια πρόβλεψή της είναι η επέκταση και εμβάθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στον Βόλο, στο Λιτόχωρο Πιερίας, στην Αλεξανδρούπολη και στη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Προβλέπει επίσης τι επιτρέπεται για τουλάχιστον μια πενταετία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που θα συμφωνηθούν διμερώς.

Η στάση των κομμάτων

Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία από την υπογραφή της ακόμη στην Ουάσιγκτον είχε ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής που μαζί με τη ΝΔ στηρίζουν τη συμφωνία.

Ωστόσο δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας έχει προκαλέσει επιπλέον αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ούτε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Μια ακόμη εξέλιξη είναι το γεγονός ότι μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις 18 Μαΐου θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η πολυπόθητη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν δεν έγινε ποτέ.

 


Σχολιάστε εδώ