Ο φόβος των πυρκαγιών τρομάζει την κυβέρνηση

Ο φόβος των πυρκαγιών τρομάζει την κυβέρνηση

-Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έρχεται θερμό καλοκαίρι

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί στην κυβέρνηση εν όψει της θερινής περιόδου, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για έντονα καιρικά φαινόμενα και υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για καταστροφικές πυρκαγιές. «Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι», παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδης.

Οι φόβοι κάθε άλλο παρά υπερβολικοί ή αδικαιολόγητοι είναι, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν 3.272 πυρκαγιές στην επικράτεια, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου πλησίασαν τις 800! Ενδεικτική δε της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η απόφαση για την ενεργό συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη γενικότερη προσπάθεια. Όχι για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά στο κομμάτι της πρόληψης. Άνδρες του Στρατού θα μετέχουν σε περιπολίες σε δάση ανά την επικράτεια για την αποτροπή πυρκαγιών.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων εποχικών πυροσβεστών, ενώ προσπαθεί να ενεργοποιήσει και το σώμα των εθελοντών κυρίως στην Αττική αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας. Η προετοιμασία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπήρξε ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ασαφής, ωστόσο, είναι η εικόνα ως προς τα εναέρια μέσα, καθώς λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τη Μόσχα η κυβέρνηση δεν θα έχει στη διάθεσή της τα θηριώδη ρωσικά αεροσκάφη τύπου Beriev-200, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποφασιστική συμβολή στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας.

Από την κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει τιτάνια προσπάθεια να μισθώσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο να έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι με καταστροφικές πυρκαγιές, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έχουν και… πολιτικές προεκτάσεις. Καθώς μπαίνουμε σταδιακά σε προεκλογική χρονιά, μια επανάληψη δραματικών γεγονότων, αντίστοιχων του 2020 και του 2019, με τεράστιες καταστροφές δασικών εκτάσεων, αλλά πρωτίστως περιουσιών, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο, πολιτικό και κοινωνικό.

Αναπόφευκτα θα επιβάρυνε το ήδη βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση και θα είχε αντίκτυπο στην απόφαση των πολιτών την ώρα της κάλπης. Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση υφίσταται σημαντική φθορά λόγω της ακρίβειας, αν στην πορεία προστεθεί και μια αποτυχία στο θέμα των πυρκαγιών, τότε ο δρόμος προς τις εκλογές θα αποδειχθεί δύσβατος και γεμάτος αγκάθια για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Θα απομακρύνει δε και άλλο τον στόχο της αυτοδυναμίας, ενδεχομένως και της πολιτικής κυριαρχίας. Εξ ου και από το Μέγαρο Μαξίμου το θέμα των καλοκαιρινών πυρκαγιών αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και οι εντολές που έχουν δοθεί αρμοδίως είναι σαφείς και συγκεκριμένες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ