Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ λόγω των Μνημονίων!

Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ λόγω των Μνημονίων!

-40.000 – 60.000 ευρώ τα αναδρομικά για κάθε γιατρό

Aπό 40.000 μέχρι 60.000 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά που θα πάρει ο καθένας από τους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μισθολογικές περικοπές που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό ν. 4093/2012. Η απόφαση αυτή είναι οριστική και έρχεται μετά από έναν πολύχρονο δικαστικό αγώνα.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, επικυρώνοντας ουσιαστικά όλες τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους γιατρούς. Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Γιάννης Τουτζιαράκης και Συνεργάτες, η οποία υποστήριξε την προσφυγή των γιατρών, «οι λόγοι για τους οποίους όλα τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν τις διατάξεις και τις περικοπές του ν. 4093/2012 ως αντίθετες με το Σύ­νταγμα και μη εφαρμοστέες, αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του ν. 4472/2017. Και το ισχύον μισθολόγιο καταλήγει σε καθαρές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ, ίδιες ή και μικρότερες, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Χωρίς δηλαδή να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση αν οι επιπτώσεις από το μειωμένο επίπεδο μισθών επιφέρουν τελικά οικονομική ζημία αντί για όφελος ή αν οι μη επαρκείς αποδοχές οδηγούν σε υπονόμευση της συνταγματικής υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣτΕ 3802/2014, Ολομέλεια 9/2016 και 2381/2016)».

Μετά την ιστορική αυτή απόφαση αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητα και του ισχύοντος ν. 4472/2017.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ