Η ακρίβεια βυθίζει την κυβέρνηση και πάει πίσω τις εκλογές

Η ακρίβεια βυθίζει την κυβέρνηση και πάει πίσω τις εκλογές

-Φουσκώνει το κύμα της κοινωνικής οργής

Το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα συνεχίζει να γκριζάρει την εικόνα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα βάζει βαθύ το αποτύπωμά της στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η εμπιστοσύνη (αποδοχή) των πολιτών υποχωρεί σταδιακά, ενώ μεγεθύνεται η απογοήτευση και η δυσφορία. Η αποτελεσματικότητα, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες αποτελούσε το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, έχει εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα! Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα για την αναχαίτιση της ακρίβειας και την ανακούφιση των πολιτών αποδεικνύονται ανεπαρκή, με συνέπεια να φουντώνει το κύμα της κοινωνικής αγανάκτησης.

Η καθοδική πορεία στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση συμπαρασύρει, όπως είναι φυσικό κι επόμενο, και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Το πολιτικό του κεφάλαιο συρρικνώνεται σταθερά και η απήχησή του έχει περιοριστεί στα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας, από το δυσθεώρητο 45% – 48% που είχε τους πρώτους μήνες της θητείας του.

Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες δείχνουν, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κύμα των ανατιμήσεων, με κορυφή του παγόβουνου την ενέργεια, δεν πρόκειται να εκτονωθεί πριν το τέλος του χρόνου. Απόδειξη: Τα μέτρα που μελετά και πρόκειται να ανακοινώσει θα εκτείνονται τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, αν δεν πάνε και μέσα στο 2023. Έτσι τελειώνουν άδοξα (!) οι ψευδαισθήσεις ορισμένων υπουργών που –ως συνήθως– είχαν επενδύσει στο καλό σενάριο, που προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είχαμε επιστροφή στην κανονικότητα και σε τιμές προ πολέμου.

Στο συρτάρι οι πρόωρες εκλογές
Η παράταση της ακρίβειας μέχρι το τέλος του χρόνου έχει και πολιτικές προεκτάσεις, εκτός από κοινωνικές και οικονομικές, και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν τη σταθερή πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες, από την πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης μέχρι την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη. Έχει και μακροπρόθεσμες προεκτάσεις.

Για την ακρίβεια, ακυρώνει οριστικά και αμετάκλητα τα όποια σχέδια υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2022. Με την κοινωνία να αγκομαχά από τις υπέρογκους λογαριασμούς της ενέργειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, η προσφυγή στη λαϊκή βούληση δεν συνιστά απλά ρίσκο, προσλαμβάνει διαστάσεις… πολιτικής αυτοκτονίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι όταν αποφασίσει να ζητήσει την ψήφο των πολιτών θα πρέπει αφενός να είναι κατάλληλες οι συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, και αφετέρου να έχει κάτι να «πουλήσει» και να υποσχεθεί. Η παράταση της ακρίβειας ωστόσο τον εγκλωβίζει πολιτικά και τον υποχρεώνει να αναθεωρήσει τους όποιους σχεδιασμούς του.

Ανεξάρτητα από το αν αυτή ήταν πραγματικά η πρόθεσή του ή όχι, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να εξαντλήσει τη θητεία του, ελπίζοντας ότι από τις αρχές του 2023 το κλίμα θα αρχίζει να αλλάζει, ούτως ώστε όταν αποφασίσει να στήσει κάλπες τα δεδομένα για την κυβέρνηση να έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο. Υπό αυτήν την έννοια, αρκετοί είναι εκείνοι κι εντός της Νέας Δημοκρατίας που εκτιμούν, με βάση τα στοιχεία, ότι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν νωρίτερα από τον Μάιο, με το σκεπτικό ότι το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει πριν το τέλος της άνοιξης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ