Αλ. Μεϊκόπουλος: «Προσωπική ατζέντα και γραμμάτια της ΝΔ πίσω από το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Υγεία»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Προσωπική ατζέντα και γραμμάτια της ΝΔ πίσω από το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Υγεία»

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κρίνονται για το αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματικές από τον χρόνο που υλοποιούνται και την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για Όλους».

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, όπου οι δημόσιες δομές υγείας παρέμειναν τραγικά υποστελεχωμένες με το προσωπικό να εργάζεται στα όρια των αντοχών του, θα περίμενε κανείς ότι με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση θα προσπαθούσε τουλάχιστον να δώσει απαντήσεις στα ελλείμματα που αναδείχθηκαν, και συγκεκριμένα στην ανάγκη ενδυνάμωσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, αλλά και θεμελίωσης ενός πλαισίου αποτελεσματικής προνοσοκομειακής φροντίδας. «Ωστόσο, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας παραμένει απελπιστικά εκτός πραγματικότητας», ανέφερε.

Επικαλούμενος διεθνείς έρευνες και μελέτες που έχουν δείξει, ακόμα και πριν την πανδημία, ότι η τάση στα συστήματα υγείας είναι αυτή της μείωσης των υπηρεσιών που πληρώνονται από τον πολίτη, αλλά και τις δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου της Γαλλίας κ. Μακρόν για ανάγκη επένδυσης στα δημόσια συστήματα υγείας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να κινηθεί αντίθετα με την ευρωπαϊκή και διεθνή κατεύθυνση στον τομέα της υγείας, γιατί πολύ απλά δεν εξυπηρετεί την πολιτική της ατζέντα, που λέει να αποδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία, να υποβαθμίσουμε και να απαξιώσουμε ακόμα περισσότερο τις δομές της, ώστε να υπάρξει «πεδίο δόξης λαμπρό» για τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Βουλευτής στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι το 2017, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε εφαρμογή τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου συστήθηκαν και στελεχώθηκαν από Τοπικές Μονάδες Υγείας, πανελλαδικά, με ευρωπαϊκά κονδύλια και ορίζοντα τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο δημόσιο σύστημα, τονίζοντας ότι στόχος της μεταρρύθμισης ήταν η δημιουργία μιας ενισχυμένης πρωτοβάθμιας υγείας με εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών.
«Αντί να πάρετε τη μεταρρύθμιση αυτή και να την εξελίξετε ώστε να γίνουν οι δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές πιο ελκυστικές για τους γιατρούς, επιλέξατε να παγώσετε για τρία ολόκληρα χρόνια τη μεταρρύθμιση και να αποδυναμώσετε ακόμα περισσότερο τις δομές από προσωπικό. Πόσες ερωτήσεις δεν σας έχω απευθύνει λέγοντάς σας ότι η πανδημία βρήκε τις πρωτοβάθμιες δομές της Μαγνησίας ήδη υποστελεχωμένες, με πάγιες ελλείψεις προσωπικού;», επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον κ. Πλεύρη ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Προχωρώντας στα επί μέρους του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο νόμος αναμοχλεύει επί της ουσίας ρυθμίσεις του ’14 και του ’17 για τον οικογενειακό γιατρό, χωρίς να ορίζει με σαφήνεια βασικά σημεία, όπως με ποια κριτήρια θα εγγράφονται οι ασθενείς στον προσωπικό γιατρό, αν θα υπάρχουν κίνητρα για την εγγραφή και ποιες θα είναι οι αμοιβές των συνεργαζόμενων και συμβεβλημένων γιατρών, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα λειτουργούν σαν ιδιωτικές κλινικές με 30% συμμετοχή του ασθενή στα νοσήλια. «Αυτό το κάνετε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υγείας!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια υγεία θέλει σχεδιασμό, επένδυση στην πρόληψη, στην ενημέρωση των πολιτών, στην εύκολη προσβασιμότητα. «Επιλέγετε να προσαρμόσετε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως και όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχετε φέρει τρία χρόνια τώρα, ώστε να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, για να εξοφλήσετε γραμμάτια. Γι’ αυτούς κυβερνάτε. Αυτούς επιλέγετε να εκπροσωπήσετε μέχρι και σήμερα», κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ