Σε πορεία αποκλιμάκωσης η πανδημία!

-Στην κανονικότητα όλα τα νοσοκομεία, με εφημερίες και χειρουργεία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η πανδημία έχει μπει πλέον σε μια πορεία διαρκούς αποκλιμάκωσης. Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας –και ειδικά τα νοσοκομεία αναφοράς– να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.

Στην Αττική τα «Σωτηρία», «Άγιοι Ανάργυροι», «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλεμινγκ», που έχουν τραβήξει όλο το βάρος της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό, έχουν μπει πλέον στο πρόγραμμα των εφημεριών και αρχίζουν να προγραμματίζουν τα τακτικά χειρουργεία, κάποια εκ των οποίων έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από έναν χρόνο.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε 19% μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και 39% μείωση στους θανάτους (περίπου 33 σε καθημερινή βάση). Όσον αφορά την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, 20% η μείωση στις απλές κλίνες και 13% στις ΜΕΘ. Σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονται με κορονοϊό περίπου 1.771 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.306 σε απλές κλίνες Covid και οι 471 σε ΜΕΘ Covid, με τους 230 να είναι διασωληνωμένοι (τον Φεβρουάριο οι νοσηλευόμενοι ήταν περισσότεροι από 4.500). Η κινητικότητα των ημερών του Πάσχα δεν επηρέασε τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Υπήρξαν πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε 3. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-64%), στο Ηράκλειο (-62%), στον Βόλο (-60%) και στη Λάρισα (-47%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Ξάνθη (-29%), στα Χανιά (-29%) και στην Αλεξανδρούπολη (-11%). Αυξητικές ήταν οι τάσεις στα Ιωάννινα (+51%) και στην Πάτρα (+42%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Αττική (-8%), στη Θεσσαλονίκη (-3%) και στην Κέρκυρα (+5%).

Η χώρα μας ακολουθεί όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που σιγά σιγά σταματούν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν φυσιολογικά. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ύφεση και σε παγκόσμιο επίπεδο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 511 εκατομμύρια είναι οι διαγνώσεις, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 6,2 εκατομμύρια. Την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν κατά 11%, ήτοι 626.000 διαγνώσεις την ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν από τη νόσο μειώθηκαν κατά 3%.

Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε γύρω στο 29% μείωση στις διαγνώσεις. Όμως οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο, ίσως γιατί τώρα το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται στη χειμερινή περίοδο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: larissanet.gr


Σχολιάστε εδώ