Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα της Δύσης
Δύο σελίδες αφιερώνει η «Καθημερινή» στη συνέντευξη με τον μέχρι τώρα πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος παραδίδει τη σκυτάλη στον νέο πρέσβη, τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Τσούνη.
Ο απερχόμενος πρέσβης, ο οποίος θα αναλάβει βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ενέργεια, και θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα, δήλωσε ξεκάθαρα: «Είχα το προνόμιο να έχω εξαιρετικούς Έλληνες συνομιλητές και είμαι πολύ ευγνώμων για την πρόσβαση, τον σεβασμό και τη συλλογικότητα που επέδειξαν, καθώς είναι όλοι τους πολύ διαφορετικοί. Είμαι επίσης πολύ αισιόδοξος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, λόγω της αρχιτεκτονικής και των θεσμών που έχουμε δημιουργήσει, και αυτό είναι το απόλυτο μέτρο της επιτυχίας και της προόδου σε αυτές τις δουλειές».
Στο κέντρο της Ιστορίας
«Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα της Δύσης. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στον κέντρο της Ιστορίας όσον αφορά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και διατλαντικής απάντησης σε αυτή την κρίση. Οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν πρόκληση για όλους μας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ως χώρα που βρίσκεται στα σύνορα του ΝΑΤΟ και η οποία έχει βαθιά προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας, για τις οποίες αγωνίζονται οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Η Ελλάδα συνδέεται με την Ουκρανία για λόγους Ιστορίας, αξιών και συμφερόντων».
Ο κόλπος της Σούδας
«Όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ο κόλπος της Σούδας. Το αεροπλανοφόρο ‘‘Harry Truman’’ που βρίσκεται στα ελληνικά ύδατα συνεχώς τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε στον Βόλο και στο Στεφανοβίκειο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν από τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, και πολλά άλλα, αποδεικνύουν τη στρατηγική αξία αυτής της θέσης και τη σημασία της συμφωνίας που επιτύχαμε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)».
Ο ταχύτερος δρόμος του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο
«Με πολλούς τρόπους η Ελλάδα επανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου θα περάσει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την ενεργειακή συνδεσιμότητα στην Αν. Μεσόγειο. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπερασπιστήκαμε τη διαδικασία 3+1 από το 2018.
Είναι σαφές ότι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική από τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά είναι επίσης σημαντικό να φτάσει αυτό το φυσικό αέριο στην αγορά το συντομότερο δυνατόν.
Ο ταχύτερος τρόπος είναι να μεταφερθεί από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό, λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και διότι οι πλοιοκτήτες διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου».
Συμβουλές προς τον νέο πρέσβη, τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Τσούνη που παίρνει τη σκυτάλη από τον Τζέφρι Πάιατ
«Το πιο σημαντικό πράγμα που του είπα είναι: ‘‘Κληρονομείς ένα εξαιρετικό προσωπικό στην πρεσβεία. Άκουσέ τους, ενδυνάμωσέ τους και όλα θα πάνε καλά’’. Θα τον ενθάρρυνα επίσης να βγει εκτός Αθηνών. Η ελληνική πολιτική τείνει να καθορίζεται στην πρωτεύουσα, ωστόσο υπάρχουν τόσο πολλά εκτός Αθηνών όσον αφορά ορισμένα οικονομικά θέματα, όσο και θέματα επενδύσεων που έχουν σημασία για εμάς».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ