Πριν από 12 χρόνια στις “Τυπολογίες”: Ο κρυφός πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League

Πριν από 12 χρόνια στις “Τυπολογίες”: Ο κρυφός πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League

ΕΝΤΥΠΗ έκδοση “Τυπουλογιών” 06/05/2012

Ποιος θα ελέγχει την τηλεόραση τα επόμενα χρόνια; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό περνάει μέσα από την υπόθεση του  Champions League. Η συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM  αξίας  10,8 εκατ. ευρώ μετά την εισαγγελική δίωξη  σε βαθμό κακουργήματος είναι στο επίκεντρο, του ενδιαφέροντος, αν και η ΕΡΤ κατέθεσε προσφορά 20% φθηνότερη σε σχέση με την προηγούμενο διάστημα, ανοίγει ξανά το συγκεκριμένο φάκελο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπου οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν με ευκολία.

Η ουσία είναι πως η ΕΡΤ με ένα τηλεοπτικό προϊόν όπως το  Champions League  στην ελεύθερη τηλεόραση και το σταθερό ετήσιο έσοδο των 300 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος, έχει ένα ισχυρό προβάδισμα σε σχέση με την ιδιωτική τηλεόραση. Οι ιδιοκτήτες τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και καθώς εξαρτώνται από τη διαφήμιση και τον τραπεζικό δανεισμό μειώνουν την παραγωγή προγράμματος. Κοινώς η ΕΡΤ με αυτή τη συμφωνία, αν υλοποιηθεί μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για να αποκτήσει ξανά προβάδισμα έναντι της ιδιωτικής τηλεόρασης, μια κίνηση με πολιτικές παρενέργειες.

Τιμές και τιμές…

Η συμφωνία ΕΡΤ-TEAM δεν είναι η ακριβότερη στην ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης. Η Forthnet πέτυχε  το 2011 να συμφωνήσει την απόκτηση των δικαιωμάτων της  SuperLeague για  συνολικά 4 χρόνια έναντι ποσού 168 εκατ. ευρώ, δηλαδή 42 εκατ. ευρώ το χρόνο.  Ο Ολυμπιακός από αυτή τη συμφωνία εισπράττει ετησίως 4,6 εκατ. ευρώ και ο ΠΑΟ 3,89 εκατ. ευρώ. Αν ο Παναθηναϊκός αποκτήσει διοίκηση το η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να μην αλλάξει , αλλιώς θα υπάρξει σίγουρα μείωση αφού το πρωτάθλημα δεν θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον. Η  ΕΡΤ τις δύο τελευταίες χρόνιες που είχε τους αγώνες του Ολυμπιακού (2008-09 & 2009-10) πλήρωσε μόνο για τα δικαιώματα 19,2 εκατ. ευρώ (δηλαδή 9,6 εκατ. ευρώ) ανά έτος. Αντίστοιχα το 3ετές συμβόλαιο με την Ξάνθη που έληξε τη φετινή χρονιά (2011-12) ήταν ύψους 9,9 εκατ,. ευρώ. Η ένταξη της Ξάνθης στην  SuperLeague  από την επόμενη χρονιά (2012-13) γίνεται με 1,41 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή  4,23 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ