Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Η ξεχασμένη Ανατολική Αττική

Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Η ξεχασμένη Ανατολική Αττική

Του
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής,
Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Η απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τριχοτομήσει την υδροκεφαλική εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών και την τεράστια Περιφέρεια Αττικής (το πάλαι ποτέ Υπόλοιπο Αττικής) ανέδειξε και τα μεγάλα προβλήματα αυτών των περιφερειών.

Στην Ανατολική Αττική, τα τελευταία 20 χρόνια, μετακινήθηκε ένα μεγάλο μέρος κατοίκων από το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας – Πειραιά. Άνθρωποι που αναζητούσαν ένα καλύτερο περιβάλλον για μόνιμη κατοικία και άλλοι που αναζητούσαν ένα προσιτό οικονομικά οικόπεδο, για να στεγάσουν σε μια οικία, αυθαίρετη πολλές φορές, τη φαμίλια τους. Στο πλάι τους και οι πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη ή ο Διόνυσος. Η δημιουργία της Αττικής Οδού και του αεροδρομίου μεγάλωσαν το ρεύμα των νέων κατοίκων στην περιοχή.

Δυστυχώς, όμως, όλη αυτή η άναρχη μετακίνηση δεν συνοδεύθηκε από τα ανάλογα έργα υποδομής. Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι το ίδιο με εκείνο που εξυπηρετούσε τα παλιά χωριά, το αποχετευτικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο και το οδικό δίκτυο ανίκανο να εξυπηρετήσει τις πολλές μετακινήσεις καθημερινά. Στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Το 2015, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε Κέντρα Υγείας με εξαιρετικά μειωμένο το προσωπικό. Στα Καλύβια, για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας λειτουργούσε με 4 γιατρούς! Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το παρέλαβε με 32! Το μεγάλο πρόβλημα της Ανατολικής Αττικής όσον αφορά τον τομέα υγείας είναι η έλλειψη ενός νοσοκομείου. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η κυβέρνηση της Κύπρου ανέλαβε, έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, να κατασκευάσει το Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε το σχέδιο, για να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των Κυπρίων για κατασκευή χώρων αναψυχής και κάποιων κατοικιών!

Καθημερινά η Ανατολική Αττική αποψιλώνεται από δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, κάνοντας τη ζωή των κατοίκων δύσκολη. Η εφορία έφυγε από τις Αχαρνές, οι τράπεζες, που με κόπο είχε κρατήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνουν η μία μετά την άλλη. Δυσκολία υπάρχει και στη μετακίνηση εντός της περιφερειακής ενότητας. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ έχουν μειώσει στο 50% τα δρομολόγιά τους. Τα λεωφορεία που μισθώθηκαν από άλλες περιφέρειες δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο πολίτης της Αττικής στην ουσία πληρώνει τρεις φορές τη συγκοινωνία του. Μία μέσω φορολογίας, για να υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, τη δεύτερη επιδοτώντας (από το δημόσιο ταμείο) τα λεωφορεία που έρχονται από άλλες περιφέρειες και την τρίτη πληρώνοντας εισιτήριο για τη διαδρομή που θα διανύσει. Και αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα δημόσια μέσα για να μεταβεί, π.χ., από τις Αχαρνές στο Λαύριο ή από τη Βούλα στον Ωρωπό, αυτό είναι αδύνατο!

Με τεράστια κενά λειτουργούν και τα σχολεία μας και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο όμως, με τα βουνά και τα δάση, τις ακρογιαλιές και τις καλλιέργειες, δεν υπάρχει η παραμικρή φροντίδα των κατοίκων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εποχής μας. Τον χειμώνα η καταστροφική χιονόπτωση κράτησε όμηρους τους κατοίκους της Βορειοανατολικής Αττικής για πολλές μέρες, χωρίς ρεύμα και νερό. Η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε αμήχανη, αφήνοντας την κανονικότητα στα χέρια των κατοίκων. Επισκεπτόμενος την περιοχή, διαπίστωσα πως όλο αυτό το υλικό, αν δεν μαζευτεί, θα μπορούσε να γίνει μια καταστροφική καύσιμη ύλη το καλοκαίρι. Μας διαβεβαίωσαν πως θα καθαριστούν τα πάντα. Προς το τέλος Μαΐου, σε άλλη περιοδεία μου, διαπίστωσα ότι, δυστυχώς, τα δάση δεν είχαν καθαριστεί. Με ερώτησή μου στους τότε υπουργούς Χαρδαλιά και Σκρέκα, στις 2 Ιουνίου του 2021, ρωτούσα τι προτίθενται να κάνουν, έστω την τελευταία στιγμή. Δεν πήρα καμία απάντηση. Οι καλοκαιρινές φωτιές που αργά και βασανιστικά έκαψαν το Τατόι, τις Αφίδνες, τη Μαλακάσα και άλλες περιοχές βρήκαν πρόσφορο έδαφος.

Ας ελπίσουμε πως η Ανατολική Αττική, με τις συντονισμένες προσπάθειες των κατοίκων της, θα γίνει ένας τόπος όπου και οι παλιοί της κάτοικοι αλλά και οι νέοι, που ήρθαν εδώ και την αγάπησαν, θα ζουν με ασφάλεια και θα έχουν εξασφαλισμένα τουλάχιστον τα βασικά αγαθά. Προστασία από τις καταστροφές, υγεία, παιδεία και πρόοδο για τα παιδιά τους, σε ένα περιβάλλον πανέμορφο, όπως αυτό της αττικής γης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ