Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Μόνη λύση σήμερα η πολιτική και κοινωνική αλλαγή

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Μόνη λύση σήμερα η πολιτική και κοινωνική αλλαγή

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτού Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών


Η ελληνική κοινωνία πληρώνει βαρύ λογαριασμό με την εκτόξευση της ακρίβειας και την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα νοικοκυριά υποφέρουν, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς συρρικνώνεται και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Η απουσία ελέγχων στην αγορά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στις αιτίες της αισχροκέρδειας ωφελούν συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και επιδοτεί ουσιαστικά την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας.

Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ανεπαρκής και ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς έχει ήδη εξανεμιστεί από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που έχουν συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και έχουν εξουθενώσει τα νοικοκυριά. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση θορυβημένος από τη μεγάλη κοινωνική πίεση και οργή. Όμως, η αύξηση 31 ευρώ καθαρά τον μήνα δεν μπορεί στο ελάχιστο να αναπληρώσει την τεράστια μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την καθημερινή αγωνία και αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Αποτελεί, εξάλλου, πρόκληση και εμπαιγμό η «διαπίστωση» του κ. Μητσοτάκη ότι στη χώρα μας είναι «χαμηλές οι αμοιβές των εργαζομένων», όταν με δική του υπαιτιότητα και της κυβέρνησής του διατηρήθηκε καθηλωμένος ο κατώτατος μισθός για τρία χρόνια, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές του δεσμεύσεις, και μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων με την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επιβολή των φθηνών υπερωριών.

Σήμερα απαιτούνται επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα που θα ανακόψουν την ακρίβεια και θα στηρίξουν τους πολίτες. Άμεση και αναδρομική φορολόγηση της αισχροκέρδειας των εταιρειών ενέργειας, που υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος και θεσμοθέτηση της μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή. Απαιτείται τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της αναλογικότητας και του δημοσίου συμφέροντος, επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως εφαρμόζουν πολλές χώρες της ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και η ενεργός ζήτηση, στήριξη, με ρευστότητα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας. Προτάσεις και δυνατότητες υπάρχουν, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απουσιάζει!

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και την ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Προτάσεις που απευθύνονται και εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων ανθρώπων, που επιθυμούν ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον. Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και τον σχηματισμό μιας ισχυρής, προοδευτικής κυβέρνησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ