Τα πουλιά και οι μέλισσες κάνουν καλύτερη την ποιότητα του καφέ

Τα πουλιά και οι μέλισσες κάνουν καλύτερη την ποιότητα του καφέ

Για δισεκατομμύρια ανθρώπους ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Όμως ο καφές που απολαμβάνουν καθημερινά οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη προέρχεται από ένα φυτό το οποίο απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να καλλιεργηθεί, να αναπτυχθεί και να αποδώσει σωστά τους καρπούς του.

Οι συνθήκες αυτές υπάρχουν σε ελάχιστες περιοχές του πλανήτη, ωστόσο, δυστυχώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν μεταβληθεί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια των καφεόδεντρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με μαζική συρρίκνωση ή και εξαφάνιση η παγκόσμια παραγωγή καφέ.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα και στο τραπέζι έχουν πέσει διαφόρων ειδών ιδέες και προτάσεις, χωρίς καμία μέχρι στιγμής να δείχνει ικανή να βοηθήσει αποτελεσματικά. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα άγνωστο μέχρι σήμερα φυσικό μηχανισμό που δημιουργεί καλύτερης ποιότητας καφέ. Οι κόκκοι του καφέ που πίνουμε είναι οι σπόροι των καρπών του καφεόδεντρου.

Ερευνητές του Κέντρου Τροπικής Γεωργικής Έρευνας και Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κόστα Ρίκα διαπίστωσαν ότι το καφεόδεντρο παράγει περισσότερους και μεγαλύτερους σε μέγεθος καρπούς, που αποδίδουν και καλύτερους κόκκους όταν πτηνά και μέλισσες συνεργάζονται για τη γονιμοποίηση αλλά και την προστασία των καφεόδεντρων.

«Μέχρι σήμερα οι ερευνητές σε τέτοιου είδους μελέτες καταγράφουν και υπολογίζουν κάθε ωφέλεια της φύσης ξεχωριστά και στη συνέχεια προσθέτουν όλες τις μεμονωμένες ωφέλειες για να εξάγουν το τελικό συμπέρασμά τους. Όμως η φύση είναι ένα σύστημα αλληλεπιδράσεων, γεμάτο με συνέργειες και μηχανισμούς δούναι και λαβείν», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Αλεχάντρα Μαρτίνεζ – Σαλίνας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτες σε 30 φάρμες καφέ με στόχο να διαπιστώσουν τη συμβολή που έχουν σε αυτές τις φάρμες οι μέλισσες όσον αφορά τη γονιμοποίηση και τα πτηνά όσον αφορά τον έλεγχο των ζιζανίων. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων στις φάρμες όπου μελέτησαν τις ενέργειες των πτηνών και μελισσών εκεί και τις επιπτώσεις τους στις καλλιέργειες τόσο σε μεμονωμένο επίπεδο όσο και συνδυαστικά. Μελέτησαν επίσης και τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες των καφεόδεντρων με πλήρη απουσία είτε των πτηνών είτε των μελισσών είτε και των δύο.

Διαπιστώθηκε πως όταν μέλισσες και πτηνά συνεργάζονταν τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά για την απόδοση των καλλιεργειών. Η απουσία μελισσών και πτηνών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της σοδειάς περίπου 25%, που φαντάζει εξαιρετικά υψηλό.«Οι θετικές αλληλεπιδράσεις που εντοπίσαμε σημαίνουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε οικοσύστημα είναι πολυτιμότερες όταν γίνονται συνδυαστικά, από ό,τι η καθεμιά ανεξάρτητα», αναφέρει η Σαλίνας.

Η νέα μελέτη καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο που έχουν διάφορα είδη στη φύση για τη διατροφή των ανθρώπων αλλά και το γεγονός ότι ενδεχόμενη απουσία τους, όπως αυτή των μελισσών, που εξαφανίζονται με ταχύ ρυθμό, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στη φύση αλλά και προβλήματα επιβίωσης στην ανθρωπότητα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ