Σοφία Βούλτεψη στο “Π”: Νέα γεγονότα, παλιά αντιπολίτευση

Σοφία Βούλτεψη στο “Π”: Νέα γεγονότα, παλιά αντιπολίτευση

Της
ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Βουλευτού Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών,
Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημοσιογράφου


Τα πεισματάρικα γεγονότα είναι πάντα αδιαμφισβήτητα. Και τα τελευταία δύο χρόνια η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δύο πρωτοφανείς κρίσεις, την πανδημία και τον πόλεμο. Πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς και πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

Τα τρομακτικά αυτά γεγονότα έχουν –και τα δύο– επιφέρει εξίσου τρομακτικές συνέπειες, το μέγεθος των οποίων κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουμε ακόμη βιώσει στον μέγιστο βαθμό.

Η πανδημία κυριολεκτικά πάγωσε κάθε οικονομική δραστηριότητα και είναι γνωστό ότι μετά από τέτοιες κρίσεις (ακόμη και μικρότερες) απαιτείται πολλή περισσότερη ενέργεια για να ξαναπάρουν μπροστά οι οικονομίες, την ίδια στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται.

Την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθούσε να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές, η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία και εδώ και πάνω από δύο μήνες η γηραιά ήπειρος συγκλονίζεται από τον πόλεμο και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα αλλά και με σοβαρές απειλές στην τροφοδοσία της με ενέργεια, καθώς και ένα επαπειλούμενο νέο μεταναστευτικό κύμα εξαιτίας της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης – κυρίως λόγω της διακοπής εξαγωγών σιτηρών, ηλιέλαιου και λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, τα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων μειώνουν την παραγωγή τους λόγω ακριβώς της τεράστιας αναστάτωσης στην αγορά ενέργειας. Αυτό σημαίνει μικρότερη παραγωγή και επομένως μείωση των διαθέσιμων τροφίμων.

Όλα αυτά μαζί έχουν προκαλέσει ένα κύμα ανατιμήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, στην Ισπανία το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 62% μέσα στο 2021 και ο πληθωρισμός άγγιξε το 10%, σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 37 χρόνια. Ήδη έγινε γνωστό ότι μειώνονται οι ποσότητες μέσα στις συσκευασίες για να κρατηθούν οι τιμές, για ψυχολογικούς λόγους.

Και στη Γερμανία ο πληθωρισμός αγγίζει το 8%, το υψηλότερο ποσοστό από την επανένωση, τα ράφια στα σουπερμάρκετ έχουν αδειάσει, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τους φτωχούς και επισήμως κλήθηκαν οι πολίτες να προμηθευθούν ποσότητες τροφίμων για λόγους ασφαλείας. Το σιτάλευρο αυξήθηκε κατά 53% και το ηλιέλαιο κατά 50%.

Επιπλέον, καμιά χώρα δεν έχει τύχει διακριτικής μεταχείρισης από την ΕΕ. Η εξαίρεση της Ιβηρικής Χερσονήσου (που πάντως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί) οφείλεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους (σχεδόν μηδενική ενεργειακή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ, επτά μονάδες LNG, εισαγωγή αερίου από την Αλγερία).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προβάλλει και η πυρηνική απειλή. Ο όλεθρος δηλαδή!

Η λογική λέει ότι τέτοιου είδους εξαιρετικές καταστάσεις και απειλές πρέπει να συνοδεύονται και από διαφορετική πολιτική στάση, διαφορετικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Αυτό αντελήφθησαν εγκαίρως –ήδη από την πανδημία– όλες οι αντιπολιτεύσεις στην Ευρώπη, είτε ανήκουν στη Δεξιά, είτε στην Αριστερά, είτε στην Κεντροδεξιά, είτε στη Σοσιαλδημοκρατία, ακόμη και στην άκρα Αριστερά και στην άκρα Δεξιά.

Γιατί το έκαναν; Δεν έχουν στις άλλες χώρες δημοκρατία, δεν γίνονται εκεί εκλογές, δεν θέλουν να τις κερδίσουν όλα τα κόμματα;

Θέλουν! Αλλά καταλαβαίνουν επίσης ότι η γλώσσα του μίσους και οι ακραίες εκφράσεις δεν οδηγούν απλά στον διχασμό. Οδηγούν και σε ακραίες εκδηλώσεις, που τελικά βλάπτουν τη χώρα και επομένως και τις πολιτικές τους επιδιώξεις.

Με λίγα λόγια, κατάλαβαν όλοι –από το Σιν Φέιν μέχρι τους Αληθινούς Φινλανδούς– πως μετά την κατάρρευση δεν θα επιβιώσει κανείς. Και επειδή γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις απλά δεν υπάρχουν.

Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο – και το χειρότερο: Κάποιοι βγάζουν από το καπέλο τις μαγικές λύσεις, αν και γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν. Προσπαθώντας να χτυπήσουν την κυβέρνηση, σφυροκοπούν τη χώρα.

Χρησιμοποιώντας, όμως, παλιά επιχειρήματα για καινούργιες καταστάσεις δεν κάνεις πολιτική. Κάνεις δημαγωγία!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ