Μ. Κουρής: Πώς θα ζήσουν οι οικογένειες; Στη ζητιανιά θα βγουν;
Το 65% δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα, με την κυβέρνηση να μην… ακούει
-Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μοιράζει από 200 ευρώ σε 28 εκατομμύρια πολίτες
Στον κόσμο της ζει η κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι τα νοικοκυριά προσπαθούν, με χίλιες δυο περικοπές, να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα πάνω στο τραπέζι, με τη μάνα να αγωνιά για την επόμενη μέρα. Να μην ξέρει πώς θα τα καταφέρει να έχει κάτι μέσα το πιάτο. Όχι βέβαια όπως τότε που δεν έλειπε τίποτα. Το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χθες. Χωρίς να φταίει ο πατέρας.
Ήδη έχουν αρχίσει να χτυπάνε οι καμπάνες… Το 65% των καταναλωτών δεν κρύβει την αγωνία του. Μόλις τα βγάζει πέρα. Η εργασιακή ανασφάλεια προκαλεί καθημερινή αγωνία. Και την ίδια ώρα, όλα ακριβαίνουν, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να περιορίζουν τα πάντα. Μετράνε ένα ένα τα ευρώ, που όλο και λιγοστεύουν. Και οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές, ακόμη και στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα –έργο και αυτό της κυβέρνησης–, με τη νοικοκυρά να κλείνει όπου μπορεί τον διακόπτη για οικονομία. Ακόμη και η διατροφή περιορίζεται και η αγωνία είναι να περάσει κι αυτή η μέρα…
Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησε κατά 1,4% παρά την αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων να περιορίζουν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατρακύλησε τον Απρίλιο στις 105 μονάδες από 112,1 μονάδες τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών. Άλλος αέρας, όμως, φυσάει στη γειτονική μας Ιταλία…
Απόδειξη, το ότι η κυβέρνηση της Ρώμης άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση εφάπαξ ποσού 200 ευρώ σε 28.000.000 εργαζομένους και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και μείωση του μηνιαίου κόστους για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το μπόνους των 200 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη φορολογία των μεγάλων κερδών των εταιρειών του τομέα της ενέργειας. Και ο ιταλός πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι «αν η κατάσταση χειροτερέψει, θα προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις». Τον Ιούλιο του 2021 είχαν διατεθεί άλλα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της Ιταλίας περιλαμβάνουν δαπάνες 7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.
Δυστυχώς, δεν είμαστε Ιταλία ούτε ο πρωθυπουργός μας λέγεται Μάριο Ντράγκι…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ