Κυρ. Βελόπουλος στο “Π”: Η πραγματική λύση για την ακρίβεια, που καταστρέφει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κυρ. Βελόπουλος στο “Π”: Η πραγματική λύση για την ακρίβεια, που καταστρέφει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Του
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Προέδρου της Ελληνικής Λύσης


Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος του ελληνικού λαού οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ήταν η μετατροπή της Ελλάδας από παραγωγό ενέργειας σε χώρα ενεργειακά εξαρτημένη. Δεν πρόκειται για ένα απλό οικονομικό έγκλημα που κατέστρεψε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά για μία αντεθνική πράξη, οι συνέπειες της οποίας δεν είναι ακόμα ορατές σε όλο το εύρος τους.

Ουδείς πλέον σήμερα μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ενεργειακή ομηρία της Ελλάδας ευθύνεται για το πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων, που ξεκινά από τους παρανοϊκούς λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει κάθε σπίτι και κάθε επιχείρηση και φτάνει σε κάθε προϊόν το οποίο καταναλώνεται στην ελληνική επικράτεια.

Η ηλεκτρική ενέργεια και γενικότερα το ενεργειακό κόστος είναι βασικό κριτήριο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης μιας οικονομίας. Κάθε κυβέρνηση η οποία θέλει να χαρακτηρίζεται φιλελεύθερη ή κοινωνικά ευαίσθητη οφείλει να εξασφαλίσει αυτό το βασικό αγαθό στη χαμηλότερη τιμή, ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση για πραγματική ανάπτυξη, η οποία θα φέρει την παραγωγή πλούτου. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έκαναν ακριβώς τα αντίθετα. Ένα βασικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό αντιμετωπίστηκε ως εμπόρευμα και μέσο εύκολου πλουτισμού και κερδοσκοπίας από καρτέλ και ολιγάρχες φιλικούς στην εξουσία, με όρους ληστρικής επιδρομής.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τόσο το χρηματιστήριο ενέργειας όσο και η ρήτρα αναπροσαρμογής θεσμοθετήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς να τεθεί κανένα απολύτως θεσμικό ανάχωμα για την προστασία των πολιτών, με αποτέλεσμα η παρούσα κυβέρνηση να βρει ανοιχτή την κερκόπορτα για να δημιουργήσει αυτήν την εφιαλτική κατάσταση. Είναι λοιπόν όλοι υπεύθυνοι.

Εμείς έγκαιρα είχαμε διαβλέψει τι πρόκειται να συμβεί, γι’ αυτό ακριβώς και είχαμε προτείνει ένα πλέγμα ενεργειών με προαγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου όταν οι τιμές βρισκόταν στο ναδίρ, από την άνοιξη του 2020. Ακόμα και όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας, τον Σεπτέμβριο του 2021, προβάλαμε την απαίτηση για σύμβαση δεκαπενταετούς συμφωνίας, με κλειδωμένες τιμές, για την προμήθεια φυσικού αερίου. Παράλληλα, ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστάθηκε στην αυτοκτονική πολιτική της απολιγνιτοποίησης, που ξεκίνησε από το 2010 και ακολουθήθηκε από τις διαδοχικές κυβερνήσεις ΚΙΝΑΛ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, για να εξελιχθεί στο βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής, που οδήγησε στη σημερινή καταστροφή.

Ουδείς πλέον από τους αυτουργούς αυτού του εγκλήματος μπορεί να πείσει για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες. Διότι παράλληλα με την παύση χρήσης λιγνίτη είχαμε και τη ραγδαία μείωση παραγωγής ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που είναι και φθηνότερα στη λειτουργία τους και τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον. Αντίθετα, όλοι αυτοί που ξιφουλκούσαν κατά του «βλαβερού» λιγνίτη μετατράπηκαν ξαφνικά σε υπέρμαχους του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου! Το οποίο όχι μόνο είναι πανάκριβο αλλά έχει και καταστροφικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα!

Αφού, λοιπόν, οδήγησαν την κοινωνία στο απροχώρητο, τώρα ευαγγελίζονται ελαφρύνσεις με την παροχή φιλοδωρημάτων, τα οποία φυσικά θα έρθουν με δανεικά που θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Η πατρίδα μας δηλαδή θα δανείζεται ώστε να διατηρούν τα υπερκέρδη τους οι ολιγάρχες, αφού αυτοί τελικά θα εισπράττουν τα οποία επιδόματα δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς.

Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να τους αφήσει. Αυτή η πορεία προς την καταστροφή πρέπει να αναστραφεί, πριν γίνει μη αναστρέψιμη. Και θα αναστραφεί μόνο με την ανατροπή της ακολουθούμενης έως τώρα ενεργειακής πολιτικής.

Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες, κοστολογημένες και άμεσες: Άμεση επαναλειτουργία και εκμετάλλευση όλων των λιγνιτικών μονάδων και αποθεμάτων λιγνίτη, πλήρης λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Η κίνηση αυτή και μόνο μπορεί να διαγράψει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.

Άμεση και πραγματική εκκίνηση των εξορύξεων του ορυκτού μας πλούτου σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας. Όχι σαν την υποκριτική ανακοίνωση του πρωθυπουργού, αλλά με ουσιαστικές ενέργειες και διασφάλιση της όλης διαδικασίας με ξεκάθαρες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί οι αποφάσεις του ΣτΕ να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τη μη εκμετάλλευση του εθνικού μας θησαυρού, όταν την ίδια στιγμή το ΣτΕ, με διαδικασίες εξπρές, αδειοδοτεί την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις!

Παράλληλα, η μελέτη που ήδη έχουμε καταθέσει για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Αυτές είναι συνοπτικά οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα για να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από την ενεργειακή ομηρία και να μετατραπούμε από εισαγωγείς σε παραγωγούς και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας, παράγοντας πλούτο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ