Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο “Π”: Καταρρίψτε τα Μπαϊρακτάρ!

Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο “Π”: Καταρρίψτε τα Μπαϊρακτάρ!

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ
Ανεξάρτητου Βουλευτή Α’ Αθήνας


Μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τόσο έντονη ήταν η ενόχληση και η ανησυχία της κυβέρνησης από την αυξημένη δραστηριότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εθνικό εναέριο χώρο, που ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα της χώρας.

Πέραν της αυτονόητης απορίας περί του αν τόσον καιρό η αεράμυνα της χώρας ήταν ανενεργή, προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: Για ποιον ακριβώς λόγο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να καταρρίπτουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν αυτά πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος;

Ορισμένοι πιστεύουν πως η παρούσα συγκυρία δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να απαντήσει με δυναμικό τρόπο –τόσο επί του πεδίου όσο και στη σκακιέρα της διπλωματίας– στην οξυμμένη τουρκική προκλητικότητα. Οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα ούτως ώστε να διαφυλαχθεί παντί τρόπω η ηρεμία και η ειρήνη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ κακώς ερμηνεύονται ως επιταγή υποχωρητικότητας. Αντίθετα, αυτό που οδηγεί τους συμμάχους και τους ευρωπαίους εταίρους στο να πιέζουν την Ελλάδα, ώστε αυτή να αφήνει την τουρκική προκλητικότητα αναπάντητη, αποκαλύπτει ακριβώς τον άσο που η χώρα μας έχει στο μανίκι της.

Ειδικά με δεδομένη την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, όσο και την προσωπική δραστηριότητα του πρωθυπουργού στο ζήτημα, είναι τώρα που η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο απέναντι στον περιφερειακό τραμπούκο, που λέγεται Τουρκία, τα αναφαίρετα και αυτονόητα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματά της. Άλλωστε, είναι για τον λόγο αυτό που η Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής στο πλευρό της Ουκρανίας. Οι διεθνείς σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με ηθικές αρχές. Τασσόμενη με την Ουκρανία, η Ελλάδα αφαιρεί από την Τουρκία κάθε νομιμοποίηση βίαιου αναθεωρητισμού και κατοχυρώνει το αδιαπραγμάτευτο της εθνικής κυριαρχίας της σε όλα τα επίπεδα.

Είναι, λοιπόν, τώρα που απαιτείται μια σθεναρή και τολμηρή άσκηση πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα είναι η ευκαιρία και τώρα έχουμε τις πλάτες. Για τον ίδιο λόγο που Ευρώπη και ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Ελλάδα ούτως ώστε να υποχωρεί στις τουρκικές προκλήσεις, είναι αδιανόητο να επιτραπεί στην Τουρκία να διασαλεύσει την τάξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Κανείς δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να ξεκινήσει ακόμα μία περιφερειακή ένοπλη αντιπαράθεση ή σύρραξη. Ειδικά με δεδομένο ότι τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής αποκτούν κρίσιμο γεωπολιτικό χαρακτήρα, η Ελλάδα είναι επιτέλους σε θέση όχι μόνο να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς αλλά και να εκβιάσει, αν χρειαστεί, η ίδια ούτως ώστε να κατοχυρώσει τα δίκαιά της.

Σήμερα το τουρκικό casus belli αίρεται εκ των πραγμάτων. Ποιος θα επιτρέψει στην Τουρκία να χτυπήσει την Ελλάδα επειδή η τελευταία ασκεί νόμιμο δικαίωμά της; Κανείς. Ποιος θα κατηγορήσει την Ελλάδα εάν απαντήσει δυναμικά σε τουρκική επίθεση; Κανείς. Ζούμε καιρούς κατά τους οποίους η Δύση υποστηρίζει το αντικειμενικά σωστό και το νόμιμο. Ας εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία.

Τώρα, για παράδειγμα, είναι που η ελληνική κυβέρνηση δύναται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια να ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Κανείς δεν μπορεί να την ψέξει επειδή ασκεί διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα – αντίθετα, η χώρα θα εκπέμψει επιτέλους εικόνα δυναμισμού. Και, επιτέλους, ας ξεκινήσουμε καταρρίπτοντας τουρκικά drones που πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος – ξηρά, όχι θάλασσα. Τα συντρίμμια ενός Μπαϊρακτάρ σε ελληνικό χώμα δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την ισχύ και την ικανότητα και οι συνθήκες διεθνώς μας ευνοούν. Ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να σηκώσει ανάστημα. Η κυβέρνηση έχει ιστορική υποχρέωση να μην ολιγωρήσει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ