Μητέρα όλων των μαχών οι εκλογές με την απλή αναλογική

Μητέρα όλων των μαχών οι εκλογές με την απλή αναλογική

-«Τα πάντα θα κριθούν στον πρώτο γύρο», λένε τα κόμματα

Σε μητέρα όλων των μαχών αναμένεται να εξελιχθούν οι επόμενες εκλογές, που –ως γνωστόν– θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με δεδομένο, σύμφωνα με τα ως τώρα συμπεράσματα, ότι η αυτοδυναμία έχει καταστεί ανέφικτη και… απρόσιτη.

Αν και τα κόμματα προσεγγίζουν την αναμέτρηση από διαφορετική οπτική, συμφωνούν ότι «τα πάντα θα κριθούν στον πρώτο γύρο»! Και ότι τα αποτελέσματα που θα βγάλουν οι κάλπες και η διάταξη των δυνάμεων, όπως θα διαμορφωθεί, θα καθορίσουν στον μέγιστο βαθμό τη στρατηγική των κομμάτων και θα προδιαγράψουν τις πολιτικές εξελίξεις σε βάθος, ενδεχομένως και τετραετίας.

Έχοντας χάσει τον (αρχικό) στόχο της αυτοδυναμίας, στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη στις εκλογές θα είναι η Νέα Δημοκρατία να επιτύχει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Ώστε στην καλύτερη περίπτωση να υπάρχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει τον πήχη στο 33% – 35%, εκτιμώντας ότι με την πόλωση που θα επικρατήσει στις δεύτερες εκλογές θα πιάσει το 37% – 38%, που θα της δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών και πάνω. Και στη… χειρότερη περίπτωση, αν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σε πιο χαμηλά ποσοστά, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι πάνω από το 30%. Κι αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, κυρίως δε ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού. Αν η Νέα Δημοκρατία υποχωρήσει κάτω από το 30%, θα έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και θα συρθεί στους όρους που θα βάλουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να… προεξοφλεί τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θέλοντας να ενισχύσει το φρόνημα των στελεχών του και να δημιουργήσει κλίμα στην κοινωνία, ωστόσο ο πραγματικός στόχος του είναι η… κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι όσο πιο χαμηλά μείνει στις πρώτες εκλογές το κυβερνών κόμμα τόσο αυξημένες θα είναι οι πιθανότητες σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, μια σημαντική υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας θα στερήσει τη δυνατότητα στον Κυρ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα κερδίσει επιπλέον έδρες και θα έχει καλύτερες προοπτικές να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής.

Εξίσου κρίσιμες θα είναι οι επόμενες (πρώτες) εκλογές και για το Κίνημα Αλλαγής. Σε κάθε ευκαιρία ο Ν. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι στόχος είναι το Κίνημα να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό, ούτως ώστε από θέση ισχύος να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού την επόμενη ημέρα και να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν έχει κρύψει, δε, τις προθέσεις του ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα θέσει σκληρούς όρους για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Και για την πολιτική που θα εφαρμόσει και για τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν αλλά και για το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη πρωθυπουργού.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε τον Αλ. Τσίπρα. Η θέση του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αλλά και τις επιθέσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθέσεις που –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της Χαριλάου Τρικούπη– θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε προς τον χρόνο των εκλογών. Και αυτό διότι –όπως τονίζουν– τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το Κίνημα Αλλαγής όχι ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων αλλά ως δεκανίκι τους, για να υλοποιήσουν τα πολιτικά τους σχέδια.


Το διαψεύδουν, αλλά…

Το ενδεχόμενο και στις δεύτερες εκλογές να μην προκύψει αυτοδυναμία γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο προχωράει ο καιρός και οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό αλλάζουν. Εξ ου και κατά καιρούς διακινούνται φήμες ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει να πάει σε τρίτες εκλογές, προκειμένου να «εκβιάσει» την ψήφο του ελληνικού λαού με την απειλή της παρατεταμένης ακυβερνησίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται διότι σε μια τέτοια εξέλιξη οι συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα γενικότερα θα είναι πολυποίκιλες και σημαντικές. Το λένε, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πειστικοί…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ