Τι προβλέπει το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!

Τι προβλέπει το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!

Σταθερά πτωτικά κινήθηκε την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων.

Τα λύματα δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο το πραγματικό αποτύπωμα του Πάσχα θα φανεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες, αφού ήταν φανερό ότι σημαντική μερίδα πολιτών δεν τήρησε τα μέτρα προστασίας και ιδιαίτερα δεν φορούσε μάσκα.

Στο μεταξύ, νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ήδη αυτό κάνουν την περίοδο αυτή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θεωρείται ότι πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό.

Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

Η επιδημιολογική εικόνα αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας είναι βελτιωμένη, με σημαντική μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών τόσο σε απλές κλίνες κορονοϊού όσο και σε ΜΕΘ.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που επικρατεί τώρα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα.

Υπάρχει 20% μείωση στις νοσηλείες και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες. Όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων έχουμε μείωση της τάξης του 7% και αυτήν τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από τους 300. Επίσης έχει μειωθεί ο απόλυτος αριθμός θανάτων και έχει ξεκινήσει σημαντική αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 75% εμβολιασμένους επί του γενικού πληθυσμού, 85% επί του ενήλικου πληθυσμού και πάνω από 90% στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60, ενώ λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι πια λιγότερο σημαντικός από ό,τι ήταν στο παρελθόν, επειδή έχουν αλλάξει όλα τα κράτη τη μεθοδολογία με την οποία κάνουν testing, μειώνοντάς τα σημαντικά.

Οι πιο σημαντικοί δείκτες για την πορεία της πανδημίας και την εφαρμογή μέτρων θα είναι ο συνολικός αριθμός νέων εισαγωγών στις κλίνες Covid καθώς και των διασωληνωμένων. Τείχος προστασίας «Δυόμισι χρόνια έχουμε ζήσει ένα μοντέλο συνεχούς κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ήδη, στις περισσότερες χώρες, αυτό φαίνεται ότι δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης», επισημαίνει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ποιο είναι όμως το βιώσιμο μοντέλο; «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προπανδημική κατάσταση.

Μιλάμε, λοιπόν, για μια προσαρμογή σε νέα δεδομένα μέσα από αυτό το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, όπου η Πολιτεία θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους που χρειάζεται να εξεταστούν για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», επισημαίνει η κ. Αγαπηδάκη. Όπως τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης «το να ζούμε και να διαχειριζόμαστε τον ιό σημαίνει ότι αφενός σε βάθος χρόνου πρέπει να διατηρήσουμε το ‘‘τείχος προστασίας’’, αφετέρου να υιοθετηθούν ασφαλείς συμπεριφορές, ανάλογα βέβαια με τον ατομικό κίνδυνο του καθενός».

Το νέο αυτό μοντέλο θα περιλαμβάνει αυξημένες ελευθερίες, με κατάργηση της υποχρεωτικότητας των μέτρων, χωρίς όμως να καταργούνται τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. «Σημαίνει ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας –αυτά τα δυόμισι χρόνια– και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να διακόψουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις».

Θα υπάρξει ένα αυξημένο πλαίσιο προστασίας για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Θα γίνουν πιο επίμονες προσπάθειες, προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι.

Επιπλέον, θα υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα, π.χ., στα σχολεία ή σε άλλους χώρους που έχουμε υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού, ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. «Νομίζω ότι έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει πως αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους μας, μαζί με την κοινωνία, και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και το μοντέλο αυτό στο οποίο μεταβαίνουμε σιγά σιγά και εμείς στη χώρα μας», τονίζει η κ. Αγαπηδάκη.

Ποια μέτρα αναστέλλονται

Καταργήθηκε η μάσκα Από την Πρωτομαγιά και μέχρι τις 31 Αυγούστου. Επίσης καταργήθηκε η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους, όλοι δε οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστίασης, σε καταστήματα, καφέ κ.λπ.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα, ενώ από τις 3 Μαΐου καταργείται το self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όχι όμως στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πτωτική η πορεία των δεικτών Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι σήμερα οι μολύνσεις είναι 505.000.000 και οι θάνατοι 6.200.000. Σε παγκόσμια κλίμακα, μειώθηκαν κατά 28%, με περίπου 730.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν εντυπωσιακά, κατά 27%, καταγράφοντας λιγότερους από 3.000 θανάτους (συγκεκριμένα 2.440 θάνατοι ανά ημέρα).

Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση στη διασπορά της επιδημίας για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε τέσσερις χώρες, αλλά δεν ήταν σημαντική. Σημαντική βελτίωση, πάνω από 30%η βλέπουμε σε 23 χώρες. Από τις πρώτες χώρες που έχουν άρει τους περιορισμούς είναι η Αγγλία, από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τώρα ακολουθούν η Σκωτία αλλά και η Ουαλία. Στη Δανία δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί, ούτε στην Ελβετία, μετά την 1 Απριλίου.

Η Ιταλία έχει ανακοινώσει άρση του Covid Pass από την 1η Μαΐου και στις επόμενες δέκα ημέρες θα αποφασίσουν για διακοπή της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ