Κτηματολόγιο: Πότε απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων

Κτηματολόγιο: Πότε απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων

Άνοιξε από την Τρίτη του Πάσχα 26 Απριλίου 2022 η ψηφιακή πλατφόρμα του Κτηματολογίου για τη χορήγηση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Από την ημερομηνία έναρξης της ανάρτησης και μέχρι τις πρώτες εγγραφές απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματων δικαιωμάτων ή άλλων εγγραπτέων στα κτηματολογικά βιβλία δικαιωμάτων σε ακίνητα των ανωτέρω περιοχών, αν δεν μνημονεύεται στο συμβόλαιο και δεν επισυνάπτεται σε αυτό πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου, που εκδίδεται από το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης.

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη συμβολαίων, ο ν. 2308/1995, όπως ισχύει, προβλέπει ρητή ακυρότητα και η παρ. 3 του άρθρου 5 απαγορεύει στον υποθηκοφύλακα να καταχωρήσει ένα τέτοιο άκυρο συμβόλαιο. Κρίσιμος χρόνος προσκόμισης του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου δεν είναι ο χρόνος ελέγχου από τον υποθηκοφύλακα αλλά ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου. Αν, συνεπώς, ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου είναι προγενέστερος της έναρξης περιόδου των απαγορεύσεων του άρθρου 5 του ν. 2308/1995, δεν τίθεται θέμα ελέγχου της ύπαρξης ή όχι πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Επί του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του ακινήτου, που αφορά τη συμβολαιογραφική πράξη, όπως αυτό (το ακίνητο) έχει κτηματογραφηθεί μέχρι τη στιγμή της ανάρτησης των στοιχείων, και σε αυτό περιέχονται στοιχεία του προσωρινού κτηματολογικού διαγράμματος της ανάρτησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ