Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Τουρκία: Οι παγκόσμιες υπηρεσίες μιλούν πλέον για τη χώρα των ναρκωτικών

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Τουρκία: Οι παγκόσμιες υπηρεσίες μιλούν πλέον για τη χώρα των ναρκωτικών

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Εφημερίδα της Μάλτας έγραψε πριν από λίγες ημέρες ότι τα 800 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στη Μάλτα, σε κοντέινερ με προορισμό την Τουρκία, υποδηλώνουν ότι η χώρα έχει γίνει κέντρο διανομής κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Malta Today» από τον Μάθιου Βέλα αναφέρεται ότι η Τουρκία ήταν εδώ και καιρό ο κύριος δρόμος λαθρεμπορίου ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

Τα 800 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν θα διανέμονταν μάλλον προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το «προϊόν» βρέθηκε σε κουτιά μπανάνας, σε ένα ψυγείο μήκους 45 μέτρων που πήγαινε στη Μερσίνα. Η διαδρομή της κοκαΐνης Κολομβία – Τουρκία έγινε γνωστή κυρίως από καταγγελίες καταδικασμένων ηγετών της τουρκικής μαφίας που ζουν εξόριστοι στο Ντουμπάι, οι οποίοι κατηγορούν πρώην τούρκους υπουργούς για συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις υψηλού προφίλ έρευνες ξεκίνησαν μήνες αφότου αναρτήθηκαν στο YouTube βίντεο του αυτοεξόριστου αρχηγού της μαφίας Σεντάτ Πεκέρ, οι καταγγελίες του οποίου συγκλόνισαν την Τουρκία τον Μάιο του 2021. Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης μεταξύ Κολομβίας, Βενεζουέλας και Τουρκίας.

Ένας από τους υπόπτους που κατηγορεί ο Πεκέρ είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο οποίος φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τη Μάλτα. Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι ο γιος του Γιλντιρίμ, Ερκάμ, πήγε στη Βενεζουέλα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 για να οργανώσει και να αναδιατάξει τη διαδρομή της κοκαΐνης από την Κολομβία, η οποία είχε πρόβλημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι ο γιος του πήγε στο Καράκας για να παραδώσει απλώς μάσκες για την Covid-19. Αυτός όμως ο ισχυρισμός έχει διαψευσθεί τόσο από τα τουρκικά τελωνειακά αρχεία όσο και από δηλώσεις αξιωματούχων που διαμένουν στη Βενεζουέλα. Τον Ιούνιο του 2020 το επίκεντρο της προσοχής στράφηκε στην Τουρκία, όταν η μονάδα δίωξης ναρκωτικών της κολομβιανής αστυνομίας κατήσχεσε περίπου πέντε τόνους κοκαΐνης αξίας 265 εκατ. δολαρίων σε δύο κοντέινερ που θα ταξίδευαν από το λιμάνι της Μπουεναβεντούρα στην Τουρκία διά θαλάσσης. Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας ανακοίνωσε επίσημα ότι η κατασχεθείσα κοκαΐνη θα πήγαινε στην Τουρκία. Πέντε τόνοι κοκαΐνης θεωρούνται απίστευτα μεγάλη ποσότητα για την Τουρκία, ως χώρα προορισμού και διέλευσης.

«Η Τουρκία έχει γίνει ενδιάμεσος σταθμός για μια νέα διαδρομή διακίνησης κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη», ανακοινώνει και η Δίωξη Ναρκωτικών της Τουρκίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας σε έναν βαθμό τους ισχυρισμούς του αρχινονού Σεντάτ Πεκέρ.

«Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιστατικών με θέμα την κοκαΐνη μειώθηκε στη χώρα, ενώ σημειώθηκε αύξηση της κοκαΐνης που κατασχέθηκε από τούρκους αξιωματούχους», ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο μια ετήσια έκθεση, και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που δείχνουν ότι η Τουρκία γίνεται χώρα διέλευσης στη διακίνηση κοκαΐνης».

Ο αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με κοκαΐνη στην Τουρκία ήταν περίπου 3.886 το 2007, ενώ μειώθηκε σε 2.573 το 2020, σύμφωνα με τουρκική αστυνομική έκθεση, ενώ η κατασχεθείσα κοκαΐνη στη χώρα αυξήθηκε από τα 1.485 στα 1.961 κιλά κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αν κάποιες από τις παγκόσμιες υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών ψάχνουν ακόμα τι γίνεται με την Τουρκία, οι αμερικανικές υπηρεσίες και η EUROPOL είναι βέβαιες ότι η χώρα αποτελεί νέο διαμετακομιστικό σταθμό για τις ναρκωτικές ουσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ