Χάρης Καστανίδης στο “Π”: Η προγραμματική ταυτότητα του νέου ΠΑΣΟΚ
Του
ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής
Μετά την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και η εκλογική ενίσχυσή της θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη σαφήνεια και τη βαρύτητα των προγραμματικών στόχων που θα ανακοινώσει.
Επιλέγω πέντε θεματικές ενότητες και τις βασικές προγραμματικές ιδέες που αντιστοιχούν σε καθεμία από αυτές.
Στο πεδίο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών.
Οι σοσιαλιστές οφείλουν να ελέγξουν τον οικονομικό εξτρεμισμό της παγκοσμιοποίησης και να επιχειρήσουν εκ νέου τη διόρθωση των αχαλίνωτων αγορών προς τις ανάγκες της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να μεταμορφώσουμε τη Δημοκρατία από μαραζωμένο αντιπροσωπευτικό σύστημα σε Συμμετοχική Δημοκρατία, δηλαδή σε μια Δημοκρατία εμπλουτισμένη με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών στη λειτουργία της (π.χ. δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία).
Στο οικονομικό πεδίο, οι σοσιαλιστές πρέπει να προτείνουν ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για τη χώρα.
Στρατηγικοί άξονες του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος πρέπει να είναι:
1. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να αποκτήσει ισχυρή και πολυμερή εθνική παραγωγική βάση, πιο εξωστρεφή, ανθεκτική και δυναμική.
2. Το σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, στο οποίο, προηγουμένως, πρέπει να έχουν επέλθει βαθιές αλλαγές, όπως η μείωση της φορολογίας εισοδήματος από την εργασία, η εισαγωγή φόρου του καθαρού πλούτου, καθώς και πράσινων φόρων για την ταχύτερη επίτευξη των κλιματικών στόχων.
3. Η ισχυρή και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που καθιστά δυνατή και τη σύγκλιση των περιφερειών μεταξύ τους.
Στη λειτουργία του κράτους πρέπει να επέλθουν ριζοσπαστικές αλλαγές.
Η κεντρική διοίκηση μετασχηματίζεται σε επιτελικό στρατηγείο, με ευθύνη τη διαχείριση των εθνικών υποθέσεων (φορολογία, άμυνα, δικαιοσύνη, δημόσια τάξη κ.λπ.) και μόνο τον σχεδιασμό των άλλων πολιτικών του κράτους. Οι επιτελικές αυτές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μικρό αριθμό διευθύνσεων, οι οποίες θα στελεχώνονται με προσωπικό υψηλών προσόντων.
Όλες ανεξαιρέτως οι εκτελεστικές αρμοδιότητες της διοίκησης μεταβιβάζονται στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και στις καθ’ ύλην αποκεντρωμένες δομές.
Δημιουργείται Ταμείο Συνοχής για τους αδύνατους κυρίως δήμους των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Λειτουργούν μητροπολιτικοί δήμοι στα τρία μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας παιδείας, όπως και η προστασία των δημοσίων αγαθών είναι προνόμιο και χρέος των σοσιαλιστών.
Αναμορφώνουμε και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων τον φωτισμένο δάσκαλο, τον δάσκαλο που αφήνει μόνιμα το ίχνος του στη μνήμη και στην καρδιά των μαθητών του. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός σχολείου στο οποίο μαθαίνεις πώς να μαθαίνεις, όπου η νεότητα ζει και η νεανική δραστηριότητα αποκτά μορφή και περιεχόμενο.
Ανασυντάσσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυξάνουμε τη χρηματοδότησή του, που στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης μειώθηκε δραματικά. Ενοποιούμε τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Περιορίζουμε τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους στις νοσοκομειακές μονάδες, με την τοποθέτηση σε αυτές ικανών διοικήσεων έπειτα από διακομματική συνεννόηση.
Υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και των εθνικών μας συμφερόντων σε μια περιοχή με πυκνές γεωπολιτικές εντάσεις και με παρούσα την απειλή του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Η εθνική αυτή στρατηγική, στην οποία πρέπει να επαναφέρουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, θα είναι το αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης και διαρκούς εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων δεν είναι υπόθεση ενός φλύαρου πατριωτισμού αλλά απόρροια της εθνικής ευθύνης που αναλαμβάνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Η νέα και ριζοσπαστική στις ιδέες της σοσιαλδημοκρατία μπορεί να προσδώσει και πάλι στην πολιτική την αυτονομία και τη γοητεία της. Είναι ανάγκη, χάριν των ανθρώπων και του μέλλοντος της κοινωνίας μας, να ξαναβρεί τη λάμψη και το φως που φωτίζει τον εθνικό βηματισμό μας. Είναι ανάγκη να ξαναγίνει η πολιτική, μέσα από τον λόγο και την πράξη της Δημοκρατικής Παράταξης, ο εμπνευστής των ονείρων μας, ο αφηγητής των μεγάλων προσδοκιών του ελληνικού λαού και ο δημιουργός μιας καλύτερης πραγματικότητας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ